Проф. Чуков: „Хизбула“ е обезглавена


Дата: 29/09, 10:27

кадър: Бтв

„Хизбула“ е обезглавена след смъртта на своя лидер Хасан Насрала. Групировката е създание на Иран и вероятно ще има форма на реорганизация.“ Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков пред БТВ.

Хасан Насрала беше смятан за „духовен син“ на иранския върховен лидер – аятолах Али Хаменей, именно затова неговата реакция беше следена с най-голямо внимание. В свое комюнике Хаменей не спомена името на Насрала, но призова за мобилизация на всички мюсюлмани в региона – т.нар. „сили на съпротивата“ за борба срещу Израел.

Според представител на хутите случилото се няма да засегне съпротивата срещу ционисткия режим. А двата въпроса, които си задават всички днес, са: кой ще наследи Хасан Насрала начело на групировката и ще последва ли израелска сухопътна операция в Ливан.

Според Чуков това е най-силният удар, който е получавала „Хизбула“. Той изрази и мнение, че Бенямин Нетаняху е с премиер с 9 живота и ако има избори сега в Израел, вероятно той ще получи подкрепа.

Арабистът каза още, че едва ли вече има безопасно място в Близкия изток , но не очаква мигранти оттам, както е била някога голямата вълна от Сирия.

Насрала беше една от най-влиятелните фигури в Близкия изток. Под ръководството му „Хизбула“ се сдоби с хиляди ракети от Иран и обучи бойци и на другите групировки в региона – като например „Хамас“ и хутите в Йемен.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. Кантарджиев обяви кога идва грипа
Дата: 29/09, 12:15

Новият бос на Спартак ще е ясен до дни
Дата: 29/09, 12:08

CINELAND® завръща IMAX изживяването® в „CINELAND GRAND MALL“ - Варна
Дата: 29/09, 12:00

В Бургас с акция за загинали мотористи
Дата: 29/09, 11:50

Две донорски операции дадоха шанс за живот на петима души
Дата: 29/09, 11:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия