Вътрешният министър: Нямаме данни за опасност от терористична атака, взети са мерки за сигурност


Дата: 02/10, 13:16

Булфото

Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, предаде БТА. 

Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия, така че да гарантираме сигурността на служителите и районите, в които те се намират, съобщи министър Илков. 

Имаме засилени мерки за сигурност и по други места, но това е продиктувано от превантивния елемент, обясни още той. 

Във връзка с евакуацията и посрещането на български граждани от Близкия Изток той посочи, че е имало адекватна реакция от българското правителство и координация с всички министерства, агенции и ведомства, имащи ангажименти и отговорности в този процес. По думите на министър Илков са подсигурени над 200 места в почивните бази на МВР, където могат да бъдат настанени евакуирани наши сънародници. Ако базите на МВР са недостатъчни, ще бъдат използвани и такива от други министерства, стана известно от изявлението. 

Министър Илков припомни също, че със заповед на министър-председателя е създадена междуведомствена работна група с представители от всички министерства и агенции, които имат отношение към процесите. 

В отговор на журналистически въпрос за нивото на сигурност министър Илков отново подчерта, че нито нашите служби, нито нашите партньори са придобили данни, свързани с влошаване на средата за сигурност в България. „Независимо от това ние сме си взели нашите рутинни и превантивни мерки, така че да имаме готовност за реакция при възникване на необходимост. Нашите колеги са в готовност“, подчерта той. Министърът на вътрешните работи подчерта, че засилено полицейско присъствие има на стратегически места в София, а при необходимост такова ще има и на други места в страната. 

Служебният министър-председател Димитър Главчев свиква днес в 17:00 ч. Съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток, съобщиха по-рано днес от пресслужбата на кабинета.

Председател на Съвета е премиерът Главчев, членове са служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков, на отбраната Атанас Запрянов, на външните работи Иван Кондов, на финансите Людмила Петкова, както и на електронното управление Валентин Мундров. В Съвета по сигурността участват още председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", председателят на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на Служба "Военно разузнаване", началникът на Националната служба за охрана.

В петък държавният глава Румен Радев свиква от 10:00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Иран снощи изстреля десетки ракети по Израел в отговор на убийството на лидерите на ливанската групировка „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, което е втората подобна атака за последните шест месеца, съобщи Франс прес.

С полет от Ливан вчера се прибраха 80 наши сънародници, ден преди това бяха евакуирани 89 българи. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Една четвърт от българите разчитат на бързи кредити
Дата: 02/10, 15:35

57-годишната Сашка Васева на върха на щастието разкри как се е спасила
Дата: 02/10, 15:35

Илиан Илиев определи групата за мача със Славия
Дата: 02/10, 15:31

От 1 януари 2025 година чистачката и инженера в предприятието със 120 лева разлика в заплатите
Дата: 02/10, 15:281 Коментар

Не е сняг, а първият полъх на Зимата в България
Дата: 02/10, 15:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия