Д-р Кокалов: Има болници със 700-800 фиктивни легла и лекари с фалшиви дипломи


Дата: 01/10, 17:58

Кадър: Нова тв

Има констатирани нарушения в лечебни заведения, предприети са мерки. Трябва да се засили контролът, за да няма източване на НЗОК. Необходими са и по-строги санкции, сред тях и прекратяване на договори с контрагенти при измама със средства. Затова ще има внезапни и комбинирани проверки. Например пловдивски инспектори да проверят варненския регион, за да няма съмнения за шуробаджанащина. Това каза в студиото на ''Денят на живо" д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК, предаде Нова тв.

По думите му е възможно и преструктуриране на медицински заведения, например болници да стават диагностични центрове с по-малко легла. "Констатирахме 700-800 фиктивни болнични легла. Има и злоупотреби с дипломи, на места лекарите не са със специалност, затова снемаме определени пътеки от съответното лечебно заведение", допълни той.

Д-р Кокалов коментира и казуса със Станимир Михайлов, който Конституционният съд възстанови на поста управител на НЗОК. "Важно е да има такъв, за да можем да работим. Предстои сключване на анекс с него. Може да възникнат правни казуси, но сме длъжни да изпълним решението на съда. Станимир Михайлов иска да се върне на поста на база това решение", обясни той.

"По време на гласуван вече бюджет на НЗОК се взеха решения, които го натоварват, така че може да е имало надхвърляне на средствата. Такова беше покриването на лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Поискахме регионалните каси да ни дадат отчет за изпълнение на бюджетите, като на места има увеличения, но те не са значими. Още не сме изразходвали и резерва си. Определихме прогнозни бюджети на всяка една болница, но няма лимити. На исторически принцип на база търсенето на здравна помощ, ако се надхвърли дейността, ние ще плащаме. Не е имало глоби за болници, няма и да има", увери д-р Кокалов. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Започна мръсната си игра и забърка сериозен конфликт в "Островът"
Дата: 01/10, 20:35

Голямо съмнение обхвана зрители на „Игри на волята“, съзират схема
Дата: 01/10, 20:34

Стоичков: 35 години от един паметен мач
Дата: 01/10, 20:28

Ще поскъпне ли олиото заради лошата реколта
Дата: 01/10, 20:21

Странен предмет изхвърли океана до лагер Нумеролози
Дата: 01/10, 20:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия