Как финансовите съветници възприемат Bitcoin?


Дата: 14/10, 16:22

TradFi е един от по-новите термини, появили се в света на криптовалутите. Комбинация от думите традиционен (traditional) и финанси (finances), TradeFi обхваща централизирани институции като банки за търговия на дребно, търговски и инвестиционни банки. Терминът е необходим в корпоративната сфера, за да разграничи всички тези институции от децентрализирания свят на криптовалутите. Всички те обаче са регулирани от правителствата и са предимно физически фирми, които предоставят банкови и финансови услуги от десетилетия. В това отношение са доста консервативни в сравнение с децентрализирани финансови институции, които бързо възприемат новостите, навлизащи през XXI век.

Основен инструмент в света на TradFi са финансовите съветници, без които осъществяването на дейността на всички тези държавни институции граничи с невъзможното. Но също както и организациите, които представляват, и те самите са еталон за непроменливост в своите виждания. Ето защо крипто вълната, която не показва признаци на отслабване, все по-силно разтърсва убежденията им и се превръща в първоизточник на генерална промяна в начина им на работа.

Напоследък смесица от паника и възхищение обхваща висшите ешелони, тъй като финансовите съветници много бързо започнаха да променят своите позиции и възгледи. Възприемането на дигитални активи като биткойн, някога запазено за пионерите в технологиите, бързо се разпространява сред най-влиятелните финансови съветници и свързаните с тях институции. Крипто цунамито удря силно световната икономика и първите пукнатини се появяват в цитаделата на традиционните финанси. Но какви ще бъдат взаимоотношенията между TradFi и Биткойн, както и други криптовалути, през следващите седмици и дори месеци?

Намира ли място Биткойн в личните портфейли на финансовите съветници?

На скорошна среща на върха на финансовите съветници в САЩ, два месеца преди Биткойн конференцията 2024 в Нешвил, изненадващо събитие остави отпечатък в световната икономика. Мат Хоуган, CIO на Bitwise, зададе прост въпрос: „Кой притежава биткойн в личното си портфолио?“ Това със сигурност е породило доста голямо неудобство, предвид факта, че повечето от традиционалистите умело прикриват движението на активите си. И ако преди няколко години криптовалутите бяха тема табу, днес те вече са основен фокус по време на подобен тип конференции. Масовото и ускорено възприемане на биткойн е само началото на промяната във възгледите на традиционните финансови институции и определно ще постави основните на една нова епоха.

Финансовите съветници сега изглеждат убедени от солидността и привлекателността на цифровите активи. Въпреки това, парадоксално, малко от тях все още го интегрират в портфолиото на своите клиенти. Но каква е причината за това несъответствие? Големите финансови институции остават колебливи и ограниченията, наложени от водещите икономики, все още са многобройни. Това обаче няма да продължи дълго. Истината е, че тези професионалисти често тестват нови практики първо върху себе си, преди да предложат диверсификация на своите клиенти.

Какво казва статистиката?

Този внезапен ентусиазъм, насърчен от скорошните по-ниски лихвени проценти от Американския федерален резерв и одобрението на биткойн ETF, показва, че институциите започват да виждат този актив, смятан някога за променлив и рисков, в доста по-различна и сигурна светлина.

Завладява ли крипто пазарът по-богати клиенти?

Следващата стъпка пред традиционалистите ще бъде генерализирането на крипто в портфейлите на клиентите. А когато и най-голямата риба във финансовия сектор се гмурне в криптобасейна, вълните могат да станат опустошителни за традиционните пазари. Само след няколко месеца ще бъде съвсем обичайно да видим всички тези финансови съветници да предлагат биткойни или други криптовалути на по-богати клиенти.

Това постепенно приемане не е без риск. Наистина, криптовалутите, и по-специално биткойните, все още страдат от значителни колебания. Между нестабилността на пазара и все още несигурните регулации, инвеститорите трябва да се подготвят за потенциални вълни на нестабилност. Освен това рисковете от хакване наистина са налице и сигурността на цифровите активи остава основно предизвикателство. Крипто пазарът все още е крехък и леко регулиран, което прави транзакциите и защитата на средствата несигурни, особено в случай на светкавичен срив.

Въпреки това интересът остава силен и финансовите консултанти очакват демократизация на крипто сред своите клиенти. За най-оптимистичните, биткойн дори може да се превърне в средство за съхранение, притежаващо дългосрочна стойност, сравнима със златото, както предполага Федералният резерв на Ню Йорк – водещата финансова институция, диктуваща правилата на световната карта.

Истината е, че големият скок на институционалните инвеститори в крипто е окуражаващ, но потенциалният монопол на тези играчи може да задуши предлагането. Надвисва призракът на недостиг на биткойни. Ето защо промяната трябва да се извърши постепенно, за да спечелят всички замесени. В противен случай това торнадо, което се оформя, би повлякло със себе си и най-големите професионалисти.

* публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Иван Великов, кандидат за кмет на район „Одесос“: „Има решения за всички отворени „рани“ в централната част на Варна“
Дата: 14/10, 18:20

Журналист: Сарафов влиза в битката за главен прокурор като осмото джудже
Дата: 14/10, 18:08

Театърът в Смолян освободи главната счетоводителка и прекрати договора с обслужваща фирма
Дата: 14/10, 18:06

Въздействието на новите правила на ЕС върху автомобилните превозвачи
Дата: 14/10, 18:00

От 6 до 27 градуса във вторник: Прогноза на НИМХ
Дата: 14/10, 18:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия