Отиде си светило в медицината в България


Дата: 09/10, 09:58

Пиксабей

Почина нефрологът проф. Здравко Киряков. Той е основател и ръководител на Клиниката по диализно лечение в УМБАЛ „Александровска“ от нейното създаване през 1967 г. до 2000 г., и основател на Катедра (клиничен център) по диализа към Медицински факултет на Медицински университет в София.

Ръководството и екипът на лечебното заведение изказват най-искрени съболезнования на семейството и близките му, съобщават от УМБАЛ "Александровска".

Кой бе проф. Здравко Киряков?

Проф. Здравко Киряков е роден на 24 февруари 1937г. в гр. Стара Загора. Завършва ВМИ - София. Специализира диализно  лечение в клиниките "Шарите" и "Бух" в Берлин.

След завръщането си от Германия той е автор и организатор на мащабен проект за създаване на мрежа от диализни центрове в България. Под негово ръководство са открити 63 центъра за диализа и е въведена перитонеалната диализа у нас.

Бил е член-кореспондент на Американската асоциация по нефрология, редовен член на Световната, Европейската и Германската асоциации по нефрология, а също и президент на Асоциацията на балканските градове по нефрология, хемодиализа, трансплантация и изкуствени органи. От 2001г. Клиниката за диализно лечение на Александровска болница носи неговото име.

Проф. Киряков остава едно от големите имена в българската нефрология, със значим принос за развитието на диализното лечение у нас. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



4 хиляди лева заплата ще направи щастлив българинът
Дата: 09/10, 12:16

Теди Кацарова: Мразя да пренареждам гардероба си
Дата: 09/10, 12:14

Русенец засечен да шофира пиян във Варненско
Дата: 09/10, 12:14

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 09/10, 12:10

Почна се: Проливен дъжд се изсипва над част от България
Дата: 09/10, 12:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия