Мъж взе обезболяващо и се озова в болницата в тежко състояние


Дата: 02/10, 18:03

снимка Булфото

Изключително рядък случай бе успешно разрешен от мултидисциплинарен екип в Университетската многопрофилна болница за активнo лечение (УМБАЛ) в Бургас, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Става въпрос за рядък страничен ефект, възникнал след прием на обезболяващи лекарства.

Пациентът е постъпил с тежък обрив по цялото тяло, трудно преглъщане, болки в очите, с рани и мехури по лицето, гърдите, корема, краката.

В УМБАЛ-Бургас пациентът е приет във вътрешно отделение. Преди това е търсил помощ в други болници, но отвсякъде бил връщан с думите: "не си за нас", каза д-р Димитър Рибов, началник на вътрешно отделение и лекуващ лекар на пациента.

Следват множество микробиологични, серологични и образни изследвания, изследвания на кръв и урина, за кърлежови и инфекциозни болести. Те показват единствено насложена инфекция върху обрива, но не откриват причината за него. Пациентът е консултиран със специалисти по инфекциозни болести, кожни и венерически болести, ревматолог. Въпреки съмненията, че става дума за кожно заболяване, това е категорично отречено от лекарите.

"Когато го приехме, никой не можеше да каже какво му има. Въпреки съмненията, че е кожно заболяване, се оказа, че не е това. Консултирахме се с началника на Отделението по кожни и венерически болести д-р Силвия Горанова, която в този момент беше на конгрес в чужбина. Тя предположи, че е възможно да е получил този рядък страничен ефект от обезболяващите, които пациентът е приемал и така се оказа", обясни д-р Рибов.

Мъжът работи в горско стопанство, но не е забелязал ухапване от кърлеж или от диво животно и не е консумирал непроверено месо. Но пък имал болен кръст, който лекувал месец преди това с обезболяващи. Това води лекарите към правилната диагноза – булозна дерматопатия – рядък страничен ефект, който възниква като имунологичен феномен след прием на такива лекарства.

След като установяват причината, специалистите в УМБАЛ в Бургас прилагат комплексна терапия за лечение и постепенно всички обриви изчезват, а нови не се появяват. Мъжът е изписан благополучно. 

През март тази година В УМБАЛ Бургас при рядко и тежко усложнение спасиха живота на млада жена и бебето ѝ. Заслугата за добрия изход бе на екип от специалисти – терапевти, анестезиолози, гинеколози и неонатолози, предаде БТА.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



„Призрак“ шокира племе в „Игри на волята“
Дата: 02/10, 20:22

Грози ни опасност. Не си играйте със здравето
Дата: 02/10, 20:20

Българка в Израел по Нова тв: Терорът пречи на всички, бягството не променя нищо
Дата: 02/10, 20:17

Правителството прие допълнителни пари в бюджета за деца с изявени дарби
Дата: 02/10, 20:15

Криско за първи път показа двете си деца
Дата: 02/10, 20:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия