Анализатори за кампанията и акциите: Будалкат ни с фокуси и циркове


Дата: 03/10, 12:00

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

Предизборната кампания за поредните предсрочни парламентарни избори започна преди дни, а заедно с нея и полицейските акции за търговия с гласове, които винаги завършват с арести. 

Предполагам, че акцията на полицията е демонстрация от едната страна на ДПС към другата, за да покаже кой държи властта и да се покаже, че всеки, който се опитва да оспорва тази власт, ще пострада. Разбира се, това е и опит да се сплашат както партийци, така и определени групи гласоподаватели. Същите сюжети се играят години наред. 

Това коментира пред Нова нюз политологът Георги Киряков. 

Подобни акции целят да легитимират изборите предварително, тъй като активността пада постоянно, а колкото повече пада, толкова повече се говори за коонтролиран вот, а колкото повече се говори за това, толкова по-показни акции ще прави полицията, че се бори с контролирания вот, коментира политическият анализатор Тончо Краевски.

Единствените избори, преди които беше премахнат този феномен - купуване на гласове, се случи, когато Бойко Рашков беше вътрешен министър и с акции за два дни се справиха. Разбира се, те влязоха в наблюдаваните райони с екстремен вот и имаше доста арестувани. Така че търговията с гласове може да се спре, защото МВР знае кои са хората и може да се направи, ако има желание, посочи той.

Така че в момента това, което гледаме, са акции с цел респект за определени политически опоненти. Същото е и със задържането на Джейхан Ибрямов. Ние нямаме никаква информация за това задържане. Той не е само кандидат за депутат, но и действащ депутат, посочи още той.

Проблемът не е само за имунитета на Ибрямов. Конституцията казва, че депутат може да бъде задържан за престъпление от общ характер, ако е заварен на място. А те са го заварили къде? - вкъщи. Той в този момент не е извършвал престъпление. Как заварваш човек в дома му? И същевременно имаш задържане на реален депутат, коментира Краевски. 

В крайна сметка няма информация около задържането му към момента. 

Няма да стигнем до документите, които показват какво реално се случва в тази държава, какво прави задкулисието в държавата. Защото избирателите за пореден път ще бъдем само публика на това, което става някъде там. Политиците ни направиха публика. Аз като публика мога да се запитам за какво да гласувам изобщо. Политиците създават илюзия, че се прави нещо за хората, че се правят честни избори, коментира Киряков. 

ДПС трябва да са честни с хората. А за това е необходимо да посочат хората на Делян Пеевски в институциите. Ако това нещо не се направи по време на кампанията, значи ни будалкат, това е истината, допълни той. 

Имам странното усещане, че това няма да са последните избори. Не виждам възможност за съставяне на мнозинство, освен ако няма някакви задкулисни договорки отвъд интересите на хората и държавата. То и в този парламент е имало готовност за съставяне на кабинет, но разцеплението в ДПС е довело до развалянето на договорката, коментира Киряков.

 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Възрастен шофьор излетя от мост край Русе
Дата: 03/10, 14:15

От 5 до 27 градуса в България в петък
Дата: 03/10, 14:13

Джевдет Чакъров: Ще предложим отмяна на изборите!
Дата: 03/10, 14:11

Краснобаева: Ще живея и тренирам в Русия
Дата: 03/10, 14:09

Обжалват в съда отказа на ОИК-Варна да регистрира независим кандидат за кмет на варненския район „Приморски“
Дата: 03/10, 14:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия