кадър: bTV
„Не бива да фетишизираме бюджета. В тази си фаза той е една работна хипотеза – как ще се разива икономиката на България и какви ще бъдат приходите и разходите на правителството“, коментира в „Тази сутрин“ финансистът Левон Хампарцумян.
Според икономиста Владимир Сиркаров картинката, свързана с публичните финанси е доста напрегната, а още преди месец министър Петкова е изнесла числа, които са притеснили обществото.
„Ако вече поетите политики продължат през 2025 година, със сигурност имаме много голям казус, свързан с отварянето на ножиците между приходите и разходите. Анонсираните от министър Петкова мерки биха били от полза, но повечето от тях са свързани с еднократни ефекти. Устойчиво вървим към сериозен дефицит“, коментира Сиркаров.
Според него капиталова програма ще бъде отложена, защото ще отидем доста над 3-процентов дефицит.
Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията коментира връщането на ДДС-то за заведенията, след като мярката беше въведена в пандемията.
Левон Хампарцумян посочи, че никой в Европа не обещава дълъг живот на ресторантьорския бизнес – обекти отварят и затварят.
„А това, което те не плащат като ресторантьори, ние плащаме чрез нашите данъци – обществото има нужда от тези пари, част е от обществения договор, време е да възстановим това, за което сме се разбрали, за да може държавата да върви напред“, посочи Левон Хампарцумян.
„Не бива да ставаме данъчни талибани, но 20-те процента е по-добре да ги има. От друга страна – данъчните системи, колкото са по-прости, толкова са по-ефективни, а административно е по-лесно“, допълни още той.
Според Владимир Сиркаров „колкото по-малко държавата облага – толкова по-добре за частния сектор, той генерира добавена стойност и завърта икономическото колело“.
По думите му обаче когато различни сектори са третирани по различен начин – се получава напрежение.
„Връщането 20-те % ставка за ресторантьорите е абсолютно неизбежно поради факта, че има редица мерки, а тази мярка влиза в по-малкото съпротивление“, посочи икономистът.
„Щом в 20 страни в ЕС ДДС ставката за хотелиерство и ресторантьорство е намалена – не чувам нито един аргумент за това вдигане у нас, освен че много сектори са с 20% ставка и затова и нашият трябва да бъде“, коментира Ричард Алибегов.
„Нашият сектор не е като всички други, мисля, че това ще се отрази абсолютно пагубно. Всичко постигнато през последните години – ще го хвърлим в кофата“, посочи още той.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Тодор Марев на 70: Черно море ми даде всички
Дата: 20/11, 12:47
Вкусна готвена храна от "Монти мес" в центъра на Варна. Вече и с разнос за дома и офиса
Дата: 20/11, 12:40
Ключови булеварди във Варна пожълтяха
Дата: 20/11, 12:38
Четвъртият опит за избор на шеф на НС също се оказа неуспешен
Дата: 20/11, 12:32
Националният Ансамбъл на България „Филип Кутев“ завършва „Турне 2024“ с гостуване във ВАРНА
Дата: 20/11, 12:30