Нейнски за войната в Близкия Изток: В момента най-важното е България да има легитимен редовен кабинет


Дата: 03/10, 08:11

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Ситуацията в Близкия Изток рязко се промени след убийството на Насралла. По време на неговото управление на Хизбула организацията стана близка до Иран. Напрактика Хизбула е най-сериозната възпираща сила по оста на съпротивата. Това е една група от организации, зад които стои Иран. Така че бе очаквана ескалацията. Следя международните агенции, но вчера ми направи впечатление изказване на един експерт от Израел, че Иран не е имало как да не отговори. Впечатление прави също, че ударът, който нанесе Иран върху Израел, беше един ден, но не в деня на новата година, т.е. мисля си, че ако всичко като възможност за тотална война беше изчерпано, най-вероятно Иран щеше да удари така че окопа да е непреодолим. 

Това коментира пред Нова тв Надежда Нейнски. 

Надявам се да не се стигне до глобална война и си мисля, че последните действия на Израел показват, че той търси нова реалност по границите си, т.е. Израел иска пълна победа. Какво обаче означава това и дали светът е готов за това? Според пълната победа за Израел означава ядрената програма на Иран - какво ще се случи с нея, тъй като тя е реална заплаха, коментира тя. 

Светът се притеснява доколко ударът по ядрената програма на Иран ще въвлече световните играчи във война. Защото вече противопоставянето не е толкова държава срещу държава. В съвременния свят се противопоставят коалиция срещу коалиция. Войната между Израел и Ливан в момента напрактика Русия разчиташе на Китай технологично, на Иран за дроновете. Т.е. войната в Украйна  и сега тази между Израел и Ливан по същество още повече уплътни тези коалиции. Иран също излезе на светло. До този момент той изполваше проксита и през терористични организации атакуваше Израел, но това, което се случи с нападението на Иран върху Израел реално е влизане във войната, коментира тя. 

В този смисъл смятам, че нито една от големите сили няма интерес от пълномащабна война, защото много от коментаторите казват, че такава война в Близкия Изток ще отклони част от ресурса на САЩ и ще промени съотношението на силите предвид президентските избори. Но същевременно тя би променила много и подкрепата, която Русия получава от Иран или от другите сили, които застанаха зад нея във войната й с Украйна. Т.е. нито един от големите играчи, според мен, не е заинтересова от такава пълномащабна война. Въпросът е те до каква степен могат да повлияят на Израел, обясни тя. 

САЩ са най-сериозният съюзник на Израел, но пълномащабната война ще въвлече и тях в нея, което не смятам, че го искат. Колкото и да се счита, че Русия ще се възползва от отклоняването на ресурсите към Израел, не смятам, че и тя е заинтересована. Т.е. едно такова тотално разбъркване на картите е неприемливо и неизгодно, посочи тя. 

Остава големият въпрос до каква степен цялата тази акция е съгласувана и до каква степен Америка и европа са наясно със стъпките на Израел, защото те показаха изключителна решителност през последните седмици, посочи тя. 

Най-важното е в момента България да бъде адекватна, защото сме много близо до този конфликт. Ние постоянно се вълнуваме как изборите в САЩ ще повлияят на страната ни, как войната в Близкия Изток ще ни повлияят, а най-важното е как предстоящите избори ще повлияят на това, което наричаме стабилност на държавата. Така че трябва да се концентрираме изборите да имат максимална представителност, което значи максимално много хора да отидат и да направят своя избор, посъветва Нейнски. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Глория направи скъп подарък на Чирпанския Кен от "Островът": Разплаках се пред екрана
Дата: 03/10, 11:35

И след реконструкцията: Задръстванията на ГКПП „Калотина” продължават
Дата: 03/10, 11:31

Синоптик показа важна карта: Най-чаканата вест идва другия петък
Дата: 03/10, 11:26

Ралица Паскалева възмути зрителите на "Игри на волята": Как се допуска това в ефир?
Дата: 03/10, 11:171 Коментар

Мъж прегази съпругата си
Дата: 03/10, 11:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия