Екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха българските граждани от Ливан, ще бъдат наградени от премиера Димитър Главчев


Дата: 04/10, 07:18

Кадър: БНТ

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще наградят екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха българските граждани от Ливан. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Общо ще бъдат наградени 16 души – двата летални екипа по 7 души и двамата специалисти по планирането на полети. Събитието ще се състои в Гранитна зала на Министерския съвет, предаде БТА.

Иран изстреля десетки ракети по Израел в отговор на убийството на лидерите на ливанската групировка „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, което е втората подобна атака за последните шест месеца, съобщи Франс прес. 

Първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха в понеделник вечерта с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет „Еърбъс“ от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от служебния премиер Димитър Главчев, министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. С полета са евакуирани 89 сънародници, каза служебният премиер пред журналисти.

Във вторник успешно приключи и вторият евакуационен полет, който екип на Държавния авиационен оператор извърши от Бейрут, столицата на Ливан. Министър Красимира Стоянова съобщи тогава , че с него са се прибрали 80 наши сънародници. 

Да се поздравим за успешната евакуация, която проведохме на българските граждани от Бейрут. Това е един добър пример при взаимодействие на институциите, как може да се свърши една работа бързо и успешно, заяви премиерът Димитър Главчев преди началото на редовното правителствено заседание в сряда.

По-късно същия ден се проведе заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Темата беше „Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки“.

Ще бъде организиран щаб, който да следи съвсем отблизо ситуацията в Близкия изток, съобщи пред журналисти премиер Димитър Главчев след заседанието. Председател ще бъде заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. В него ще бъдат включени представители на всички ресорни министерства и на службите, за да се следи ежечасно информация и да се вземат бързи и адекватни решения, обясни тогава Главчев.

Няма актуална заплаха за България, заяви той. Обсъдихме мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток, посочи Главчев.

Днес държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от предприемане на мерки“.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Полиция започна нова акция срещу изборната търговия
Дата: 04/10, 09:29

Днес: Затварят за асфалтиране част от околовръстното във Варна
Дата: 04/10, 09:21

Дъжд, облаци, два дни слънце и пак дъжд: НИМХ обяви прогнозата за уикенда и следващата седмица
Дата: 04/10, 09:21

Рухнала тухлена стена уби жена в Камено
Дата: 04/10, 09:19

Репортер с подробности за мерките за сигурността на България
Дата: 04/10, 09:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия