Политико: Екатерина Захариева е сред най-имотните еврокомисари


Дата: 04/10, 15:45

Булфото

Евродепутатите проявяват интерес към имотното състояние на българския кандидат за еврокомисар

Екатерина Захариева, номинираната за български еврокомисар, е привлякла вниманието на европейските законодатели с впечатляващото си имотно състояние, според информация, публикувана от изданието Politico. Изданието подчертава, че е получило достъп до декларациите на кандидатите и не е открило нищо нередно в тях, предаде Дунав мост.

През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия полуостров Халкидики, както и апартамент в София. Между 2016 и 2018 г. тя се сдобила с още две къщи и два парцела в България.

На 3 октомври 2024 година Комисията по правни въпроси в Европейския парламент започна процедура за проверка на потенциален конфликт на интереси сред кандидатите за еврокомисари. При липса на установени нарушения, номинираните ще преминат през изслушвания пред ресорните комисии в Европейския парламент в периода 4-12 ноември 2024 година.

Ако всички кандидати преминат успешно през този етап, очакванията са новият състав на Европейската комисия да получи одобрение по време на пленарната сесия в Страсбург между 21 и 25 ноември 2024 година. Официалното встъпване в длъжност на новата Комисия е планирано за 1 декември 2024 година.

Politico съобщава, че Екатерина Захариева е сред кандидатите, от които може да бъде поискано да отговорят на допълнителни въпроси. Интересът на евродепутатите е провокиран от липсата на ясно обяснение за източника на средствата, използвани за придобиването на недвижимите имоти, особено тези, построени по време на мандата ѝ като министър на външните работи в кабинета "Борисов 3".

Според декларацията, подадена пред комисията в Европейския парламент, имотното състояние на Захариева включва:

Къща в София с площ 484 квадратни метра, построена през 2018 година върху парцел, придобит през 2007 година

Къща със студия с обща площ 200 квадратни метра в Халкидики, Гърция, построена през 2019 година върху земя, закупена през 2008 година

Спестявания в размер на 38 хиляди евро

Допълнително внимание към кандидатурата на Захариева привлича и споменаването ѝ в списъка на Politico от септември 2024 година, включващ потенциални кандидати, които биха могли да срещнат съпротива в Европейския парламент. Това е свързано със скандала от 2018 година за предполагаема незаконна продажба на български паспорти. Бивш служител на имиграционните служби е отправил обвинения, че Захариева е била запозната със схемата по време на мандата си като министър на правосъдието. Важно е да се отбележи, че Захариева категорично отхвърля тези обвинения и до момента няма образувано съдебно производство срещу нея във връзка с този случай.

В свое проучване, публикувано днес, европейският клон на медията „Политико“ посочва нашият кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева на трето място в групата на по-имотните бъдещи комисари.

Първи в групата е гръкът Апостолос Цицикостас, номиниран за комисар по устойчивия транспорт и туризма. Той прилага списък с имоти, като четири страници от декларацията му описват частичната или пълната му собственост върху 16 апартамента, 655 463 м2 земя, шест магазина, както и няколко гаража и складови помещения из цяла Гърция. Семейството на Цицикостас е един от най-големите собственици на земя в страната, като собствеността върху земята датира от векове.

Гръцкият политик, който също така декларира, че притежава над 200 000 евро акции в различни бизнеси (от млечни продукти до фотоволтаична енергия). Той също така е получил финансиране от Общата селскостопанска политика на Европа за една от своите ферми на стойност 18 116,30 евро. 

Италианецът Рафаеле Фито (бъдещ заместник-председател на Европейската комисия) декларира, че притежава седем апартамента, а в други три има дялове. Недвижимите му активи, всички разположени в Италия, включват също земя, два гаража и мазе. Той също така декларира, че притежава 15 процента от аптека в Бриндизи в южната част на Италия, чиято стойност се оценява – от самия Фито – на 150 000 евро.

„Номинираната за комисар Екатерина Захариева също очевидно е натрупала богатство от недвижими имоти. През 2008 г. тя е закупила парцел от 6850 м2, включително ваканционен дом на гръцкия полуостров Халкидики, както и апартамент в София. Между 2016 и 2018 г. Захариева е закупила още две къщи и парцели в България“, пише изданието.

Комисарят по земеделие Кристоф Хансен от Люксембург има високопоставени връзки. Съпругата му работи като асистент в кабинета на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, а братовчед му е министър на земеделието на Люксембург – въпреки че той не е декларирал последната част, тъй като от комисарите се изисква да разкриват само подробности, включващи съпрузи и деца. 

Хансен е президент на асоциация за развъждане на дребни животни (Union des Sociétés Avicoles du Grand-Duché du Luxembourg) от 2015 г. Той е обещал да подаде оставка, ако бъде назначен.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Икономисти: Българинът смята спестяването за лишение
Дата: 04/10, 18:30

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 04/10, 18:30

Избират строителен надзор при укрепването на 8 свлачища по републиканската пътна мрежа
Дата: 04/10, 18:27

Община Варна: Информацията за спиране на Синята зона е спекулация и не отговаря на истината
Дата: 04/10, 18:12

Няма риск работата на НЗОК да спре
Дата: 04/10, 18:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия