Идват 10 дни студ през октомври


Дата: 04/10, 16:50

Кадър Нова тв

Интересно интервю даде климатологът Симеон Матев пред Блиц.

Той опроверга един мит в публичното пространство.

"Да изясним една заблуда, която плува в нашето медийно пространство. Тя е подклаждана както от медиите, така и от специалисти, които не са съвсем специалисти.

Като говорим за „циганско лято“, трябва да кажем какво разбираме под „циганско лято“. За голяма част от хората това е слънчевото време и топло през есента, но ако вникнем в самия термин и, ако прочетем малко книги, разбираме, че всъщност значи нещо малко по-различно.

Под „циганско лято“ трябва да разбираме онова време през годината, при което слънцето грее, но не топли, за да се направи аналогия с „циганската работа“. Дано не се обидят нашите сънародници. Някои затова му казват "сиромашко лято". Идеята е, че има слънце, но то не топли.

За „циганско лято“ може да говорим за периода от 26 октомври – Димитровден, до 6 декември – Никулден. Тогава слънцето е ниско на хоризонта и дори и да го има, неговите лъчи обаче не са особено много.

По-голямата част от хората разбират под „циганско лято“ едно закъсняло лято. Нещо като „златна есен“ или лятно време през есента. Ако ме питате дали ще има летни дни през октомври – да, ще има.

През уикенда (бел. Ред. 5-6 октомври) предстои влошаване на времето, но то ще е краткотрайно. Температурите ще се понижат с 5-6 градуса.

Забележете обаче, че от 23-28 градуса, които имаме в четвъртък - петък (бел. Ред. 3-4 октомври), ще станат 16-18 градуса, пак до 22-23 градуса. Това обаче ще е само за 2 – 3 дни, след което забележете, отново ще имаме затопляне.

Този топъл есенен период, с по-скоро летни характеристики ще продължи през повечето дни на второто десетдневие. Може да очакваме, че в средата на месеца ще има много слънчеви часове.

Сутрин ще е студено, но следобед ще е приятно, с температури над 20 градуса. Това е „златната есен“. Време през годината, което се характеризира с хладни ветрове или безветрие, със спокойни следобеди и леко хладни утрини.

Очакванията са тази „златна есен“ да бъде за кратко разваляна от временни заоблачавания и условия за съвсем слаби валежи около 10 и 15 октомври. Шансът за такова разваляне, не е особено голям.

В по-дългосрочен план, може да очакваме по-сериозно застудяване през последните дни от месеца.", каза Матев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тежка катастрофа на АМ "Хемус" в посока Варна
Дата: 04/10, 20:06

Фейгин завърши 6-та в Астана
Дата: 04/10, 20:01

Тошко Йорданов: Има някакво осъзнаване в голяма част от партиите
Дата: 04/10, 19:58

Втори осъден по делото за убития граничен полицай Петър Бъчваров
Дата: 04/10, 19:50

Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври
Дата: 04/10, 19:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия