Тодор Кантарджиев: Ваксинираните хора имат предимство


Дата: 13/10, 11:01

кадър: БНТ

В момента епидемичната обстановка в страната е благоприятна. С идването на есента и началото на зимата ще се увеличи и промени структурата на заболяванията. Имаме увеличаване на случаите на някои инфекции в Гърция и в Румъния. Редно е да ги очакваме у нас. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" проф. Тодор Кантарджиев.

"Преди два месеца имаше едно увеличение на случаите на COVID-19. Сега, през последните седмици, има едно стациониране на случаите. Наблюденията ни след пандемията са, че се увеличават случаите с започване на есента и също така се увеличават случаите при идването на пролетта, специално на коронавируса", обясни проф. Кантарджиев.

Според него, коронавирусът, който доминира в момента, е един под-под вариант на Омикрон. Този вариант не причинява много тежка инфекция, но случаите се увеличават.

"Ваксинираните хора имат предимство, защото има т. нар. имунологична памет. И нещата не са прости - с антитела, както някои говориха преди години. Тук говорим за клетъчен имунитет и за клетъчната памет и много от голямо значение е, че голяма част от българите са били в контакт и значителна част от образованите българи са били ваксинирани, реваксинирани няколко пъти, което говори за една достатъчно напрегнатост на имунитета в обществото", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Той каза още, че първите случаи на грип започват през декември, а в края на януари и началото на февруари е пика на вируса.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Краят на октомври ни носи студ
Дата: 13/10, 13:25

Нито един българин не послуша Путин и не избяга от "неолибералните ценности" към "патриархална Русия"
Дата: 13/10, 13:191 Коментар

Сблъсък между два влака в Египет, има паднали в реката вагони
Дата: 13/10, 13:171 Коментар

За да избегне котка на пътя, жена помля паркирани коли във Варна
Дата: 13/10, 13:091 Коментар

Взимаш без пари: Първи безплатен магазин отвори в България
Дата: 13/10, 13:061 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия