Анализатор: Ако избирателната активност е ниска, влиянието на Пеевски ще продължи


Дата: 07/10, 09:33

кадър: bTV

Остават близо три седмици преди поредните извънредни парламентарни избори на 27 октомври. 

„Аз мисля, че най-добрата диагноза за политическата система е негласуващите, или избирателната активност. Тя няма да бъде по-висока от миналите, когато беше рекордно ниска – 34%. А какво е посланието на партиите, какво усеща българския избирател от политическия процес – нито има алтернатива, нито някой очаква нещо друго да се случи, защото следващо мнозинство, ако има такова, то отново ще бъде около Пеевски и Борисов.“

Това каза политическият анализатор Слави Василев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„И ГЕРБ, и ПП-ДБ отправят едни и същи послания през тази предизборна кампания. Тънката разлика е, че има хора, които знаят как да управляват, а има и ентусиасти, които за пореден път се явяват на избори, без да знаят как се управлява с опити за маркетингово облъчване на хората. Умората сред хората обаче е всеобща“, коментира политическият анализатор Георги Харизанов.

„Аз мисля, че е разумно партиите да се държат по-спокойно,  с оглед на бъдещи съюзи, коалиции и мнозинства в парламента, така че аз отчитам това като позитивен факт. Не може на всеки 4 месеца и половина да се излиза с нови послания или с нови личности“, заяви от своя страна проф. Светослав Малинов.

„В момента имаме доста единно говорене от страна на ПП-ДБ, че те виждат тази формула под формата на експертен кабинет или с надпартиен премиер. Това всъщност е начало а преговори за съставяне на правителство, още по време на предизборна кампания. Тази тема не може да бъде водеща, но е много важна, за да се ускори дебата. Такива трябва да са целите – ниски, но поне реалистични“, каза още той.

„Проф. Малинов на теория е прав, но сякаш не обръща внимание на една основна истина – влиянието на Пеевски излиза извън контрол. Ние всички знаем, че каквото и да е следващото мнозинство, то влиянието на този човек ще расте“, отговори Слави Василев.

Припомняме, че в предизборните дебати в студиото на bTV Томислав Дончев от ГЕРБ каза, че са готови на „самоувреждащи компромиси“ и че обществото не може да приеме Пеевски в партньорство. От „Продължаваме промяната“ пък казаха, че „ако стигмата е „Магнтиски“, не приемаме“. А Слави Трифонов от „Има тъкав народ“ обяви във Фейбсук, че също няма да преговаря с Пеевски.

„Всеки има политкоректна формула, но на практика, реалността не е точно такава. Освен ако избирателната активност не се повиши до такава степен, че купеният и контролираният вот да намалее и Пеевски да не може да има тази тежест. Ако той влезе с 12 депутата е едно, ако влезе с 30 депутата е друго и само избирателите могат да променят това. Ако избирателната активност е такава ще се потвърди и влиянието на този човек ще продължи да расте“, обясни Слави Василев.

„През последните години видяхме влиянието на Пеевски как се използва и вече няма никакви съмнения. Преди водихме разговори за Калин Стоянов и някои журналисти се правеха на ударени, след като всички индикации бяха, че това е човек на Пеевски. Накрая се оказа, че той е до такава степен човек на Пеевски, че сега е в неговите листи“, каза проф. Малинов.

„Напълно възможно е да има трипартийна коалиция – без ГЕРБ и ПП-ДБ да са заедно, няма да имаме, но когато са заедно, почти всеки трети, би могъл да се присъедини. Въпросът е кой ще се присъедини, при какви условия и колко от ГЕРБ ще настояват за Пеевски. Ако никой не настоява, той отива в опозиция“, допълни още той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Европейският съд по правата на човека отхвърли жалби срещу България
Дата: 07/10, 11:24

Кръст зад телена ограда край Вишовград пази величествена тайна от незапомнени времена
Дата: 07/10, 11:18

Инцидент в центъра на София: Камион за боклук изкорени дърво, блокирана е улица
Дата: 07/10, 11:15

Здравко от „Биг Брадър”: Убийство да бях извършил, щяха да ме забравят
Дата: 07/10, 11:09

Британец в Дупница сигнализира полицията: Отвлякоха ме и ме обраха
Дата: 07/10, 11:001 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия