Откриха ли Ноевия ковчег? Могила в Турция предизвиква теории


Дата: 21/10, 00:54

Снимка Pixabay

Могила с форма на лодка, която се намира на 3 км от границата между Турция и Иран, предизвика теории, че може би е открит „Ноевият ковчег“.

Новите изследвания на екип от археолози и учени на образуванието Дурупинар привлякоха вниманието на онези, които вярват, че корабът е погребан под мястото в Източна Турция, пише Вести.

Наречени „Екип за изследване на планината Арарат и Ноевия ковчег“, учените са използвали нова технология, за да анализират дали в почвата има следи от човешка дейност.

Кадър видео dailymail

Събраните проби са датирани на възраст между 3500 и 5000 години, което изглежда съвпада с библейската хронология на потопа.

Учените откриват и морски материали в почвата, което предполага, че тя може да е била място за почивка на Ноевия ковчег.

В Библията се твърди, че ковчегът се е установил на „планините Арарат“ в Турция след 150-дневен потоп, който е удавил Земята и всяко живо същество на нея, което не се е намирало в дървения кораб.

Геоложкото образувание, намиращо се в окръг Догубаязит на град Агри, е потенциален обект още от откриването му през 1956 г.

Планината е най-високият връх в Турция и е издълбана така, както може би е бил издълбан ковчегът.

Твърди се, че корабът е с размери „300 лакътя, 50 лакътя, на 30 лакътя“, което в превод означава до 156 м дължина, 26 м ширина и 15 м височина.

Сателитните снимки на образуванието Дурупинар изглежда показват именно размерите на библейския съд.

Екип от експерти, водени от Техническия университет в Истанбул (İTÜ), Университета „Андрю“ и Университета „Аğри Ибрахим Чечен“ (AİÇÜ), работят на обекта, събирайки проби, които според тях са ключът към потвърждаването на библейската история.

Въпреки че се смята за историческо събитие, повечето учени и археолози не вярват в буквалното тълкуване на историята с ковчега.

В Библията Бог заповядва на Ной да построи огромен кораб - ковчег - който да спаси него, семейството му и част от животните по света.

Злочестието и покварата на човека подтикват Божия обет да изпрати голям пречистващ потоп.

Смятайки Ной за единствения праведен човек, който заслужава да бъде спасен, Бог му заповядва да построи огромен кораб.

Според Библията, когато Ной е изпълнил задачата си и Бог е изпратил „по две от всеки вид“ животни в ковчега, водите на потопа се надигат, докато покрият всички планини, а животът (с изключение на рибите) е унищожен.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 21/10, 02:00

Acibadem: Цялостен подход към лечението на рак на гърдата
Дата: 21/10, 02:00

Тежко болният Брус Уилис беше забелязан на публично място
Дата: 21/10, 01:57

Френският журналист Ромен Молина: Мбапе е пияница
Дата: 21/10, 01:47

Загинал и ранени след стрелба в университет в Джорджия
Дата: 21/10, 01:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия