Съкратете 20 % от чиновниците, иска бизнесът


Дата: 10/10, 12:23

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

АИКБ излезе с изключително остра реакция във връзка със състоянието на  публичните финанси през тази година и прогнозите за 2025 година. Тази година бюджетният дефицит расте с изпреварващи темпове, като само през септември реализираме 1,2 млрд. лв. дефицит, което е увеличение на дефицита със 75%. Прогнозата е дефицитът тази година да достигне 6,2 млрд. лв. По-голямото безспокойство е за дефицитът, който се очаква да се образува догодина. Очаква се по прогнози дефицитът да достигне до 18,1 млрд. лв., което кат опроцент е между 8,5 и 9 процента.  

Това коментира пред Нова нюз Добрин Иванов от изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

През последните две години с 36% са скочили разходите за пенсии и социалнин помощи, а разходите за заплати в публичния сектор са скочили с 23%. Този ръст не съответства на ръста на икономиката, т.е. ние повишаваме разходи, които трудно могат да бъдат стопирани без да може икономиката да си го позволи, коментира той.

Разбира се, че ръст на парите трябва да има, но заплатите са ниски в някои звена, а в други са дори твърде високи и така общия разход, който се образува, е прекалено голям. Това означава, че липсва политика по отношение на заплатите в държавните администрации, обясни той.

Ние предлагаме дълбока реформа в публичния сектор. За последните 10 г. населението на България е намаляло с 1 млн. души, въведени бяха множество електронни услуги, а държавния персонал в администрацията се е увеличил като численост. Поради ред причини, не само политически, посочи Иванов. 

Смятаме, че като предлагаме 20% съкращаване в публичния сектор, няма до доведе до реално намаляване на работещите в администрациите, защото така или иначе и в момента имаме 30% незаети щатни бройки, които пък са източник за допълнително материално стимулиране тримесечно, което получават всички служители. Освен това средната заплата в държавния и в публичния сектор е по-висока от частния сектор, а нетно тя дори е още по-висока, защото държавните служители не си внасят осигуровки, а те се плащат от държавата. Т.е. намалението няма да се отрази на доходите на чиновниците, но ще бъде животоспасяващо за публичните финанси, обясни той. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



През 2006 година спечелиха 200 хиляди лева в Биг Брадър, после животът им се преобърна в Лондон
Дата: 10/10, 14:24

Задържаха двама за кражба на гориво от "Лукойл България"
Дата: 10/10, 14:221 Коментар

От Енерго-Про предупреждават за телефонна измама от името на компанията
Дата: 10/10, 14:18

8 хиляди души пръснаха "Арена София" за "Гунди", Андрей Арнаудов се появи с бременната си жена
Дата: 10/10, 14:12

Познахте ли тази рожденичка на 46 години? Тя е от най-влиятелните жени в България
Дата: 10/10, 14:041 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия