Пуснаха под гаранция бившата шефка на Агенция "Митници"


Дата: 14/10, 16:22

Кадър: Нова тв

След шест месеца в ареста бившият ръководител на Агенция „Митници” Петя Банкова излиза на свобода. Това реши Софийският градски съд. Тя излиза от ареста срещу гаранция от 10 000 лв.

Мярката за неотклонение беше променена с два основни аргумента – тежко здравословно състояние и онкодиагноза, поставени през последните месеци, докато е била в ареста, предаде Нова тв.

Освен за участие в организирана престъпна група, Банкова е обвинена и за оказване на принуда. До момента тя беше с мярка "задържане под стража". Ако Прокуратурата не обжалва това решение, тя най-рано в петък ще си бъде вкъщи. 

Съдът реши, че Банкова няма опасност да се укрие и да окаже влияние на други свидетели, защото те вече са разпитани. Според защитата ѝ в последните четири месеца Банкова почти не е напускала болнични заведения в София. Това е ставало със санкцията и съдействието на Прокуратурата, което не доведе и до оспорване на нейните епикризи в съдебната зала. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Петя Банкова е извършила деянията, за които е обвинена, но здравето ѝ е по-важно. Затова и магистратите не се противопоставиха на искането за по-лека мярка за неотклонение. 

За обвиняемата Банкова е важно да се лекува адекватно. Другото обстоятелство е, че обвиняемата съдейства на разследването. Разпитана е в качеството на обвиняем и е дала обяснения, които са от значение за делото. Другото обстоятелство е дългият срок на задържане, който е минал", заяви Мариана Ненкова, прокурор. 

"Тя никога не е твърдяла, че е знаела за когото и да било да е вършил нещо нередно", заяви защитничката на Банкова Аделина Натина.

Заедно с Петя Банкова обвиняеми са бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, който е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв. Както и хасковските бизнесмени Стефан и Марин Димитрови, които са в ареста. В Сърбия е задържан и последният от групата – Никола Николов – Паскал. Все още няма яснота дали той ще бъде предаден на властите у нас.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Иван Великов, кандидат за кмет на район „Одесос“: „Има решения за всички отворени „рани“ в централната част на Варна“
Дата: 14/10, 18:20

Журналист: Сарафов влиза в битката за главен прокурор като осмото джудже
Дата: 14/10, 18:08

Театърът в Смолян освободи главната счетоводителка и прекрати договора с обслужваща фирма
Дата: 14/10, 18:06

Въздействието на новите правила на ЕС върху автомобилните превозвачи
Дата: 14/10, 18:00

От 6 до 27 градуса във вторник: Прогноза на НИМХ
Дата: 14/10, 18:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия