Извънсъдебен орган на ЕС ще разглежда потребителски жалби в социалните мрежи


Дата: 09/10, 14:08

Пиксабей

Нов извънсъдебен орган на ЕС ще бъде натоварен още преди края на годината с решаване на спорове между социалните мрежи Facebook, TikTok и YouTube и европейските им потребители.

Потребителите ще могат да се обръщат към него, за да оспорват решения, взети от социалните платформи относно съдържание, докладвано като "тормоз" или дори "подбуждане към омраза", както и за изтриване на акаунти. Потребителите ще трябва да платят 5 евро такса, за да представят оплакванията си, като средствата ще бъдат възстановени, ако решението на органа е в тяхна полза. 

Преподавателят по право на ЕС доц. Христо Христев заяви в ефира на "Твоят ден", че  създаването на органа е резултат от новата европейска уредба за цифровите услуги. "В нея са предвидени различни средства за защита на правата на потребителите. Въведено е задължението да бъдат предвидени механизми за извънсъдебна защита на потребителите на социални мрежи. Идеята е, когато имаме ограничение относно съдържание, което споделяме, ограничаване или блокиране на наш профил, или липса на реакция по наш сигнал, да можем да се обърнем към орган, независим от доставчика на услуга. Чрез него може да се постигне споразумение", обясни той. 

Преподавателят по медии и комуникации д-р Жюстин Томс от своя страна посочи, че новият орган е бил много необходим. "Имаме действащо законодателство и самите "Мета", които опитват винаги да спазват законите - това са други механизми, чрез които можем да потърсим правата си", подчерта тя. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Одитът в Градски транспорт във Варна: Уволняват служители, без да информират общината
Дата: 09/10, 16:25

15-та работна заплата в тази сфера във Варна
Дата: 09/10, 16:22

В район „Одесос“ започнаха дейности по есенна резитба на дървета и клони
Дата: 09/10, 16:19

Затварят едното платно на бул. „Княз Борис I“ във Варна до 15 май
Дата: 09/10, 16:16

Крадец се промъкна в детска градина и направи нещо неочаквано
Дата: 09/10, 16:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия