Осем души са арестувани за компютърни престъпления, измами и пране на пари


Дата: 23/10, 12:35

Пиксабей

Осем души, участвали в организирани престъпна група, са арестувани на 20 октомври за извършени компютърни престъпления, измами и пране на пари, съобщиха днес на брифинг в Окръжна прокуратура - Пловдив, предаде БТА. Групата манипулирала игрални автомати и жива игра на рулетка в различни населени места в страната. В акцията на "Икономическа полиция" участват служители от пет области - Стара Загора, Плевен, Пловдив, Смолян и София - област.

Разследването започва преди месеци по постъпил сигнал в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Групата била следена няколко месеца, в които е установено, че са изработвали електронно устройство, което се свързва с игралния автомат и чрез дистанционно променя алгоритъма на автомата, за да генерира печалба за играещия. При живата игра на рулетка било използвано топче с имплантиран чип, който се задейства с дистанционно, за да спре топчето на желаното от играещия число, обясни наблюдаващият прокурор по делото Димитър Молев. По думите му групата е организирана изключително добре, и в нея участвали лица със сериозно криминално минало, демонстриращи висок жизнен стандарт, въпреки, че не са трудово ангажирани. 

Ръководителят на групата е от Пловдив. В нея участват седем мъже и една жена, които са на възраст от 41 до 68 години. Двама имали специални технически умения и изработили електронното устройство и топчето. Топчето е изработено толкова сполучливо, че имали оферти от чужбина за продажбата му, посочи прокурорът. Освен тези две лица, има участници, които се занимавали с вербуване на крупиета или управители на игрални клубове, защото без тяхната подкрепа нямало как да се случи измамата. 

Арестуваните имат богато криминално минало, били са изключително мобилни, коментира комисар Цветан Йоцов, началник на отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.  Петима от задържаните са осъждани за  различни престъпления – против личността, собствеността, икономически престъпления, включително с манипулации на компютърни системи.

Претърсени са 21 имота – жилища, апартаменти, гаражи, и четири автомобила. Извършени са обиски на три лица. Иззети са множество доказателства – разглобен игрален автомат, служил за симулация, няколко рулетки, общо 39 500 лева, електронните устройства, множество топчета, документи.

Внесено е искане до Окръжен съд - Пловдив за налагане на най-тежка мярка "задържане под стража" на всички лица. Предвиденото наказание за организатора е от 5 до 15 години лишаване от свобода, а за останалите - от 3 до 8 години.

В брифинга участваха още Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив, старши комисар Георги Машонов, директор на ОД на МВР - Пловдив, комисар Георги Боюклиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общински съветник и бивш депутат са задържаните за увреждане на агитационен транспарант на партия, регистрирана за изборите
Дата: 23/10, 14:23

Спират бургер в Макдоналдс заради опасна бактерия, причинила смърт
Дата: 23/10, 14:21

От "Градски транспорт - Варна“ поискаха реален диалог с общинската управа
Дата: 23/10, 14:18

Варненка: Днес 4 километра минах от "Виница" към центъра за 45 минути
Дата: 23/10, 14:11

Нови правила в авиацията в ЕС
Дата: 23/10, 14:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия