СЗО: През 2025 година всеки втори ще е късоглед


Дата: 10/10, 21:56

Снимка: Пиксабей

През 2025 година всеки втори ще е късоглед. Това сочат данните на СЗО.

Според лекарите важна роля за ограничаването на тази тревожна тенденция е времето, което децата прекарват пред дигиталните устройства. Освен това, до усложнения при зрението често води и диабетът, а в България от него страдат 10% от възрастните хора.

Дъщерята на Силвия е диагностицирана за късогледство, когато е била първи клас. Забелязват го заради натоварването с уроците, съобщава БНТ.

"Късогледството при нея прогресира, като това е свързано и с промяна на нейния режим, на начин на живот и ограничаването на таблети, електронни устройства и компютър, което тя засега успешно спазва", споделя Силвия.

Преди прекарвах на телефона по 3-4 часа на ден, а сега по 2-3. Имам лимит на някои приложения, които използвам над два часа преди, сега са по 30-40 минути", каза Алина.

Според проф. Александър Оскар, за да се преборим с късогледството важна роля имат и родителите. Съветът към всички е на всеки 20 минути пред екран да има 2 минути, които са почивка и да гледаме надалеч.

"Първата препоръка, която даваме на родителите е да се внимава с употребата най-вече на мобилните телефони, като по възможност да използват стационарни компютри, таблети, които да гледат от 40-50 сантиметра. Третата препоръка е свързана с дефицита на витамин Д от есента до лятото и препоръчваме на родителите да дават като хранителна добавка", подчерта проф. Александър Оскар – началник на Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.

Влияние на зрението често оказва и високата кръвна захар, както при децата така и при възрастните.

"Един недобре контролиран диабет води до усложнения. Колкото по-зле е контролиран, толкова по-изразени са тези усложнения. Ние под контрол на диабета не разбираме само кръвната захар, а контрола на артериалното налягане, контрола на липидите, защото всички те се стоварват върху очите, бъбреците и водят до тези късни усложнения", категоричен е проф. Здравко Каменов - началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска".

В световния ден на зрението в Александровска болница започва безплатен скрининг за превенция на най-честите усложнения, причинени от захарен диабет, засягащи сърдечносъдовата система и очите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Откраднаха кутия с дарения за болно дете от църква в Русе
Дата: 11/10, 01:20

Гърция с исторически успех на "Уембли"
Дата: 11/10, 00:53

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 11/10, 00:40

Зеленски пристигна в Рим
Дата: 11/10, 00:30

11 октомври 1968 г. - NASA изстрелва "Аполо 7"
Дата: 11/10, 00:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия