Професор: Народният съд е най-кървавият епизод в българската история


Дата: 19/10, 19:49

Стопкадър Нова нюз

Наш професор се върна към тежък период от родната история.

През този месец се навършват 80 години от създаването на един от най-мрачните инструменти на болшевишката диктатура в България – Народния съд. Тази псевдосъдебна институция, създадена в края на септември 1944 година, е използвана за узаконяване на терора, развихрил се след деветосептемврийския преврат.

На 9 септември 1944 година България е окупирана от Червената армия, след като на 5 септември Съветският съюз ѝ обявява война. Група офицери извършват държавен преврат и свалят законното правителство на Константин Муравиев. За министър-председател е провъзгласен Кимон Георгиев.

Непосредствено след извършването на преврата, страната е обхваната от невиждан и кървав терор. Партизаните и бойните групи на комунистическата партия избиват хиляди без съд и присъда. Правителството на Кимон Георгиев не предприема действия за спиране на погромите.

Народният съд е създаден от Кимон Георгиев с наредба-закон, в пълно противоречие с Конституцията. Институцията действа от септември 1944 до април 1945 година. Целта ѝ е да изправи на подсъдимата скамейка управляващите, присъединили България към Тристранния пакт. Жертви на Народния съд стават не само регенти, министри и депутати, но и прокурори, съдии, журналисти, писатели и карикатуристи.

Професор Мартин Иванов, който от години проучва този мрачен период от българската история, коментира: "Народният съд е един от епизодите на проточила се десетилетия кампания на изключително масови репресии. Ясно е, че това е най-кървавият епизод от българската история. Проточва се до средата на 60-те години – едно много наситено десетилетие и половина на терор върху поне половин милион българи."

Народният съд функционира с 13 върховни състава в София и близо 200 допълнителни състава в цялата страна. Според проф. Иванов, решенията се взимат до голяма степен директно от Москва, изпращани от Георги Димитров, вероятно след консултации с Кремъл.

"В България на смърт са осъдени 2800 души – огромно количество на фона на минималното участие на България във войната. Нямахме и фашистка партия на власт, имаше фашизоидни елементи, които бяха преследвани наравно с комунистите," добавя проф. Иванов по Нова нюз.

Един от най-големите абсурди на Народния съд е, че смъртни присъди получават и вече екзекутирани от новата власт лица. Такива са случаите с Райко Алексиев и Данаил Крапчев. Друг парадокс е осъждането на Димитър Пешев, известен със спасяването на българските евреи, за антисемитска дейност.

"За антисемитска работа е осъден спасителят на българските евреи – Димитър Пешев. Днес той има дърво в Йерусалим на негово име. В България същият човек е съден за антисемизъм," обяснява проф. Иванов.

Народният съд остава в историята като един от най-мрачните периоди в българската история, белязан от масови репресии и несправедливи присъди. Неговото наследство продължава да бъде обект на исторически изследвания и обществени дебати.

dunavmost.com


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кампания "OCTOBER ROSE" в Център по Образна Диагностика д-р Христо Куцаров
Дата: 19/10, 22:40

БСП - Обединена левица с грандиозно събитие в Шумен на 21 октомври
Дата: 19/10, 22:40

Температурите вървят леко нагоре в понеделник
Дата: 19/10, 22:34

Кристи: За мен Биг Брадър е просто "Брадърчо"
Дата: 19/10, 22:241 Коментар

Григор Димитров е на финал в Стокхолм след фамозен обрат
Дата: 19/10, 21:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия