Путин пред БРИКС: Формирането на "многополюсен свят" е необратимо


Дата: 23/10, 14:59

Кадър Ютуб

Руският президент Владимир Путин изтъкна създаването на нов „многополюсен световен ред“ на срещата на върха на БРИКС, която той се надява да покаже, че опитите на Запада да изолира Москва заради незаконната инвазия над Украйна са се провалили.

Срещата в град Казан е най-големият дипломатически форум в Русия, откакто Путин нареди на войските да навлязат в Украйна през 2022 г., предизвиквайки западни санкции и международно осъждане, предаде БТА и Днес.бг.

Около 20 лидери, включително от Китай, Индия, Турция и Иран, ще разглеждат теми като разработването на международна платежна система, ръководена от БРИКС, и конфликта в Близкия изток.

Москва разглежда платформата като алтернатива на ръководените от Запада международни организации като Г-7 - позиция, подкрепяна от ключовия съюзник китайския президент Си Дзинпин.


„Процесът на формиране на многополюсен световен ред е в ход - динамичен и необратим процес“, заяви Путин при официалното откриване на срещата на върха.

Организацията БРИКС „укрепва авторитета си в международните отношения“, заяви Путин, като призова членовете ѝ да обмислят как могат да решат най-належащите въпроси от световния дневен ред, включително „острите регионални конфликти“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристигна в Русия, за да участва в срещата на върха - първото му посещение в страната от повече от две години, което предизвика презрението на Украйна.
По време на разговорите с лидери, сред които Си и индийският министър-председател Нарендра Моди, Путин приветства тесните връзки и „стратегическите партньорства“ на Москва с нейните партньори.

Путин и Си Цзинпин са обсъдили разплащанията между Русия и Китай
Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин са обсъдили въпроси, свързани с разплащанията между двете страни. Това съобщи съветникът на Путин по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости, предаде Ройтерс.

Владимир Путин и Си Цзинпин са коментирали платежните и сетълмент системи на двете страни по време на вечеря. Тя е дадена от руския президент в чест на държавните лидери, присъстващи на срещата на върха на организацията БРИКС в град Казан, столица на руската Република Татарстан.

Целта на Русия е страните от БРИКС да създадат своя система за международни разплащания. Управляващите в Москва очакват по този начин да бъдат решени проблемите със сетълмента на плащанията по търговски сделки дори и с приятелски страни като Китай. Заплахата за санкции от страна на САЩ принуждава все повече китайски банки да се въздържат от банкови операции, които биха улеснили търговията с Русия. Заради това хиляди руски компании, търгуващи с Китай, или трябва да чакат дълго, за да получат парите си, или изобщо не ги получават, посочва Ройтерс.

Русия беше изключена от една от най-големите мрежи за междубанкови и финансови комуникации в света СУИФТ (SWIFT) заради военната й агресия в Украйна, припомнят анализатори.

Сигурност
Сигурността в Казан е затегната около срещата на върха. Околностите на Татарстан, които се намират на около 1000 км от границата с Украйна, и преди са били обект на атаки с дронове от страна на Киев.

Москва обаче възнамерява да не допусне конфликтът да засенчи срещата на върха и подготвя топло посрещане на пристигащите лидери.

Жени, облечени в традиционни татарски носии, посрещнаха пристигащите делегации, на които бяха предложени сладки татарски сладкиши от брашно и мед.

Започнала през 2009 г. с четирима членове - Бразилия, Русия, Индия и Китай, БРИКС оттогава се разшири и включи други нововъзникващи държави като Южна Африка, Египет и Иран.

В подкрепа на виждането си за групата като предизвикателство за Запада, Путин ще проведе отделни разговори с президента на Иран Масуд Пезешкян и президента на Венецуела Николас Мадуро. Той ще се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турция, която е член на НАТО, се представя за възможен посредник между Русия и Украйна и се стреми към топли отношения с Москва.


„Генералният секретар на ООН отхвърли поканата на Украйна за първата световна среща на върха за мир в Швейцария. Той обаче прие поканата за Казан, отправена от военнопрестъпника Путин“, заяви външното министерство на страната в публикация на X.

Говорителят на ръководителя на ООН заяви, че пътуването е част от редовното му присъствие в „организации с голям брой важни държави членки“ и заяви, че то дава възможност да „потвърди добре известните си позиции“ относно конфликта в Украйна „и условията за справедлив мир“.

Китай настоява да няма ескалация на бойните действия в Украйна
Китайският президент Си Дзинпин заяви, че не трябва да има „ескалация на бойните действия“ в Украйна.

„Кризата в Украйна се проточва. Трябва да се придържаме към трите принципа - да не се разпространява от бойното поле, да не се ескалират бойните действия и да не се налива масло в огъня от съответните страни, за да се облекчи ситуацията възможно най-скоро“, заяви Си.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общинските съветници подкрепиха 12 варненци с еднократна помощ
Дата: 23/10, 17:21

Зам.-кметът на културата: Министерството взима мерки да оптимизира системата, за да няма други опции за щети
Дата: 23/10, 17:21

Внасят обвинение срещу пияния шофьор, возил невръстното си дете в колата
Дата: 23/10, 17:08

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 23/10, 17:00

Атентат в централата на Турската авиационна индустрия, има загинали и ранени
Дата: 23/10, 16:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия