Киев разследва смъртта на 27-годишна журналистка, починала в руски плен


Дата: 11/10, 21:14

Снимка: Х, Александра Матвийчук

Киев разследва смъртта на украинска журналистка, починала в руски плен. Тя е известна с репортажите си от първо лице за живота под руска окупация в началото на инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТВ.

27-годишната Виктория Рощина изчезна през август 2023 г., след като се отправи на репортерско пътуване в окупираната Източна Украйна, а през април миналата година Русия призна, че тя е била задържана.

Късно в четвъртък украинският омбудсман по правата на човека Дмитрий Любинец потвърди в социалните медии смъртта ѝ и осъди задържането ѝ като незаконно.

Говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов заяви пред обществената телевизия „Суспилне“, че Рощина е била в списъка на затворниците, които да бъдат разменени, и че „всичко необходимо е направено“ за размяната.

По думите му журналистката е трябвало да бъде прехвърлена в Москва от южния град Таганрог.

Кампанията „Репортери без граници“ съобщи, че Рощина е починала на 19 септември, като се позова на писмо, което семейството ѝ е получило в четвъртък от руското министерство на отбраната.

Украинската главна прокуратура заяви, че е актуализирала разследването си за военно престъпление във връзка с изчезването на журналистката и е включила в него убийство.

Русия не е коментирала публично смъртта ѝ на Виктория Рощина.

„Какво са направили с нея? Какво можеше да се направи на едно младо момиче, за да умре?“, пише в X активистката Александра Матвийчук, носителка на Нобелова награда за мир за 2022 г.

В изявление от петък Европейският съюз поиска „задълбочено и независимо разследване, което да изясни всички обстоятелства“ около смъртта на Рощина.

„Нейната съдба е трагично напомняне за многото хиляди лица, задържани в окупираните украински територии и Русия, както и за репресиите, налагани от руските власти“, се казва в него.

Отбелязва се, че тя е 13-ата поред жертва в средите на журналистите от началото на войната между Русия и Украйна.

Със задържането на Рощина руските власти са поели пълната отговорност за сигурността и здравето й, добавя говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Живите репортажи на Рощина документират усилията на Москва да затвърди руската власт в части от окупираната Източна и Южна Украйна след нахлуването на Кремъл през февруари 2022 г.

Журналистката също така улавя трудностите в ежедневието на полуостров Крим, който Русия завзема и едностранно анексира от Украйна през 2014 г.

Статиите ѝ за издания като „Украинска правда“ и финансираното от САЩ радио „Свобода“ включват снимки на руска военна техника и разкриват мащабите на разрухата в Мариупол, опустошен от продължилата месеци руска атака и обсада.

Журналистката вече веднъж е била задържана от руските сили в продължение на 10 дни в Югоизточна Украйна в първите седмици на войната.

Главната редакторка на „Украинска правда“ Севгил Мусаева описва Рощина като „невероятно смела“ и ангажирана да разкрие тежкото положение на жителите под руска окупация.

„Беше невъзможно да я спрем, да я задържим. Тя беше напълно отдадена на журналистиката“, пише Мусаева.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пожар тази вечер на депото в Цалапица
Дата: 12/10, 00:46

12 октомври 1492 г. – Колумб достига Америка
Дата: 12/10, 00:28

Преди 5 дни Кирил Маричков със Светослав Иванов
Дата: 12/10, 00:08

Лили Иванова за Кирил Маричков: Твоето творчество остава
Дата: 11/10, 23:58

Националната кампания на А1 IONLINE учи подрастващите на безопасно поведение в дигитална среда
Дата: 11/10, 23:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия