Радостина Жекова, ДСЗ: Ако „украинската помощ" не се изплати до ноември, ще има протести в Добруджа


Дата: 12/10, 13:19

кадър Нова нюз

125 млн. лева, остатък от т.нар. "украинската помощ", ще получат земеделците до края на ноември. През седмицата браншът получи това уверение от финансовия министър Людмила Петкова. След срещата земеделците отмениха протестната готовност. 

Оказва се обаче, че от бранша не са съвсем доволни, предаде Варна24. Според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова вина за създалата се ситуация има Народното събрание:

"Това, което беше разписано февруари месец, не беше за няколко транша на втория транш, но трябва да си дадем ясна сметка кой е виновен за ситуацията, в която попаднахме, и това е Народното събрание, което не гласува актуализация на бюджета. Още през февруари месец ние знаехме, че трябва да бъде гласувана такава актуализация, ако искаме този транш да бъде изплатен. В крайна сметка, тома беше решени и на кабинета по онова време".

Вече получените 200 милиона лева земеделците ще използват за запушване на дупки: "Така както в държавния бюджет има огромна дупка, така и в бюджетите на всеки един земеделски производител има огромна дупка. Тя е заради приходите, които имаме тази година и ниските добиви. Ще се опитаме да изплатим натрупани задължения към наши доставчици за предходната стопанска година. Далеч сме от момента, в който чисто финансово ще стъпим на краката си. Трудно е тези финансови средства ще стигнат до следващите 125 милиона".

"Ако остатъка от "украинската помощ" не бъде изплатена така, както е договорено – до края на ноември, земеделците отново ще излязат на протест", предупреди Радостина Жекова.

"Надявам се да бъдат изплатени навреме, защото ноември месец много лесно ще бъдат изкарани тракторите. Тоест, хората, които представляват държавата, трябва да се научат, че когато поемаш едно задължение към един сектор, то трябва да бъде изпълнявано – без да злоупотребяваш с търпението и с невъзможността, в която е изпаднал този сектор".  

Състоянието на земеделският сектор в момента е изключително трудно, коментира още Радостина Жекова. Необходими са законодателни промени, дългосрочност и предвидимост, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Богдан Томов: България загуби не само Кирил Маричков, но и много от онзи свободен дух
Дата: 12/10, 18:17

Иран забрани пейджърите и уоки-токи устройствата на гражданските полети
Дата: 12/10, 18:15

На 53 години е студентка
Дата: 12/10, 18:15

Кирил Маричков: Не е важно как да захапеш кокала
Дата: 12/10, 18:08

Официално: Брюксел раздели Албания от Северна Македония по пътя за ЕС
Дата: 12/10, 18:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия