Пловдивските адвокати се обявиха против Сарафов за главен прокурор


Дата: 12/10, 14:31

снимка Булфото

Евентуалният избор на настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на този пост "ще засили дефицита от справедливост" в работата на прокуратурата и "ще понижи драстично доверието" на гражданите в държавното обвинение. Това се казва в позиция на адвокатския съвет на Пловдивската адвокатска колегия, предаде Пловдив24.

Номинацията на Сарафов беше издигната в последния момент от трима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов. Срокът за излъчване на кандидати за главен прокурор изтече в четвъртък и Сарафов остана единственият участник в конкурса.

"Очевидно се повтаря сценарият от "избора" на предходния главен прокурор - излъчване в последния момент на една кандидатура, удобна за статуквото, без значение от липсата на обществено доверие в тази фигура и липсата на подкрепа от страна на правната общност", пишат пловдивските адвокати в позицията си.

Те припомнят, че Сарафов сам се е компрометирал по време на конфликта си с Гешев, когато публично декларира, че се страхува за живота си. Според Пловдивската адвокатска колегия това означава, че Сарафов е бил "мълчалив наблюдател на погазването на закона от Иван Гешев, вместо да изпълнява конституционно вменените му задължения на прокурор". Колегията припомня и, че "до момента също така не са разсеяни съмненията за близостта на Борислав Сарафов с кръга "Осемте джуджета".


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Български град изпревари Варна и Пловдив
Дата: 12/10, 18:28

ТИР се разцепи на две на АМ "Марица"
Дата: 12/10, 18:27

Богдан Томов: България загуби не само Кирил Маричков, но и много от онзи свободен дух
Дата: 12/10, 18:17

Иран забрани пейджърите и уоки-токи устройствата на гражданските полети
Дата: 12/10, 18:15

На 53 години е студентка
Дата: 12/10, 18:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия