Адвокатката на бившата шефка на "Митници" плаща от джоба си гаранцията й от 10 000 лева


Дата: 14/10, 14:03

Булфото

Аз, понеже съм нейна близка, ще внеса с мои лични средства гаранцията на Петя Банкова, понеже тя няма възможност.

Това заяви адвокат Аделина Натина, която е един от защитниците на бившия директор на Агенция „Митници" Петя Банкова, след като съдът измени мярката за неотклонение на Банкова от „задържане под страна" на „парична гаранция" от 10 хил. лв., предаде БГНЕС.

„В четвъртък до 17 ч., ако няма протест, в петък сутринта ще ги внеса и депозирам съответната вносна бележка, че е внесена сумата и в петък ще бъде разпоредено да бъде освободена незабавно", обясни адв. Натина.

Адв. Людмил Рангелов подчерта, че всички очакват от директор на Агенция „Митници" богат човек, но Банкова „живее в панелен апартамент в кв. „Сухата река" на последния етаж с две деца и съпруг". „Всичките легенди, които се разнасят и кулоарни слухове, и т.н., са изпразнени от каквото и да е основание и съдържание", заяви той.

По-рано прокурорът по делото обясни пред журналисти, че мярката за неотклонение на Банкова е изменена от „Задържане под стража" на „Парична гаранция" предвид, че по делото има новонастъпили обстоятелства, които са свързани със здравословното състояние на обвиняемата и за нея е важно да се лекува адекватно, а другото обстоятелство е, че обвиняемата съдейства на разследването, т.е. „разпитана е в качеството на обвиняема и е дала обяснения, които са от значение за делото".

Като друго обстоятелство бе изтъкнат дългият срок, който е минал, на задържане, както и че по делото са извършват процесуално-следствени действия, събрани са доказателства, разпитани са свидетели и няма основания да се предполага, че Банкова вече ще повлияе на разпитите на свидетели, тъй като са събрани гласните доказателствени средства.

Двамата защитници на Банкова опровергаха твърденията, че тя е дала по време на разпита никаква информация срещу останалите. „Тя подробно обясни, че не е имала информация и може да е обяснила някакви нейни заключения, но тя никога не е твърдяла, че който и да било е знаела, че е вършил каквото и да било нередно", каза адв. Натина.

По думите ѝ Банкова е описала данните, които има за уволнените служители, че те са участвали в някакви незаконни схеми. „Тя дава обяснения за тях и подробно описва какви данни е имала за тях. Това бяха всичките ѝ обяснения, казвам го от първо лице", категорична е адв. Натина.

От своя страна адв. Рангелов също определи като невярно, че Банкова е посочила участието на другите обвиняеми в схемата. „На практика тя няма такава информация. Ако забелязахте съдия Гетов не видя, че тя има, всъщност, третото престъпление. Не е сделка. Първо, е болна много. Второ, е майка на две деца, която не получи възможност да отиде на първия учебен ден на детето си, което стана I клас. И трето, минаха 6 месеца и половина откакто е задържана. Какво очаквате, да я държат до последния ден", отбеляза той.

Адв. Рангелов обясни, че не знае дали Банкова е пожелала да бъде разпитана на 10 ноември. „Щом съдията е казал, че тогава са я разпитали, значи тогава са я разпитали. Какво лошо намирате в това, че ѝ изменят мярката? Виждате ли нещо нередно? Виждате ли нещо нелогично? Виждате ли нещо несправедливо", попита той и определи като беззаконие и несправедливост, когато я задържаха.

Прокурорът не коментира пред медиите как Банкова съдейства и потвърждава ли тезата на прокуратурата, съгласявайки се с обвиненията, които са ѝ повдигнати, тъй като на този етап не може да изнася информация по делото, защото разследването все още продължава.

Относно искането за предаване на българските власти на Никола Николов – Паскал, който беше задържан в Белград, от Прокуратурата на Република България са изпратени всички необходими документи във връзка с исканата екстрадиция и се чака решението на властите на Република Сърбия.

На този етап няма информация дали самият Никола Николов – Паскал иска да бъде екстрадиран.

Ако и другите двата обвиняеми на основание изтекъл срок поискат по-леки мерки и дали прокуратурата ще се съгласи, прокурорът поясни, че в момента, в който изтече законовият срок за задържане, прокуратурата е длъжна и сама ще промени мерките на обвиняемите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime
Дата: 14/10, 16:23

Пуснаха под гаранция бившата шефка на Агенция "Митници"
Дата: 14/10, 16:22

Как финансовите съветници възприемат Bitcoin?
Дата: 14/10, 16:22

Прецакаха прогнозата на Натали, но тя им го върна
Дата: 14/10, 16:17

Ето къде може да видите графика за изхвърляне на различни видове отпадъци за община Варна
Дата: 14/10, 16:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия