Български лекари с мисия в Албания: Искаме да измием срама на България


Дата: 22/10, 09:20

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

За втора поредна година в Албания се провежда инициатива сред българската общност, като в Деня на българския лекар наши специалисти провеждат безплатни прегледи на хора, които нямат достъп или възможност до медицинска грижа. 

Това е мисия, която би трябвало поне малко да измие срамът на България за това, че 60 години това население е било тотално изоставено от нашата държава. Въпреки позитивният девиз, че България трябва да бъде навсякъде, където има българи, през тези години не беше изпълнен. И такива кампании поне малко би трябвало да подобрят имиджа на България сред това население.

Това коментира пред Нова тв проф. Иво Петров.

Тази година имаше повече пациенти, повече колеги с повече специалности. Бяхме седем лекари с две медицински сестри. Външно министерство много ни помогна за перфектната организация на кампанията. Това показва, че България може, когато иска. Разбира се в основата е благотворителната кампания на д-р Милен Врабевски, разказа той.

Тази година интересът сред хората беше гигантски. Очакваха ни много преди ние да пристигнем. Чакали са ни часове наред, за да дойдем. Става въпрос за община Пустец край Преспанското езеро. Там има 8 села, населени с население, което е наследници на българи. Най-близката болница не е толкова далече - в град Корча, посочи той.

Смята се, че в Албания има между 80 000 и 100 000 наследници на българи, много от които вече не говорят български. Подобни инициативи сближава общността им с България. Ние разговаряхме на един много сладък древен български, в който има думи и изрази като сполай ти, здрави да сте. Това са най-честите думи, които чувахме от нашите пациенти там, разказа още професорът. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В България никой не говори за хитрия трик за парите в кеш за имоти
Дата: 22/10, 11:25

Як спаринг в ефира на Нова! Вие в телевизия ли работите, или в детска градина?
Дата: 22/10, 11:22

МВР с първа информация за мелето на бул. "Владислав" във Варна
Дата: 22/10, 11:151 Коментар

Мъж загина на място след удар от пътнически влак
Дата: 22/10, 11:12

Галена Великова и Франциска заговориха за нов сезон на „Денсинг старс”
Дата: 22/10, 11:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия