Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница


Дата: 21/10, 21:36

Снимка: Пиксабей

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут, какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране. Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за Националната детска болница.

Той разясни:  "Тази болница ще използва целия финансов ресурс, който се предлага в страната на всички болници - държавни и частни - говорим за Здравна каса, за здравноосигурителни фондове, включително и услугите, които ще предлагаме за родители в самата болница, които са придружители на децата си, ще има и тип платени услуги". 

По думите на д-р Глигоров в момента трябва да се фокусират усилията върху това да се направи процесът необратим - да се разчисти теренът, да минат обществените поръчки за предпроектиране, проектиране, строителство и надзор.  и частни - говорим за Здравна каса, за здравноосигурителни фондове, включително и услугите, които ще предлагаме за родители в самата болница, които са придружители на децата си, ще има и тип платени услуги". 

От наличния ресурс от 100 млн. лева за Детската болница са изразходени около 3,5 млн. лева, уточни той. "В момента се правят всички изчисления, включително предпроектиране и проектиране. ... Работи се с консултант - белгийско-испански консорциум, който е нает от Европейската инвестиционна банка, който да ни помага безвъзмездно в съответните консултации, задавайки репери и най-добри модели, които следва да следваме в този процес, за да имаме една европейска болница. Анализът на финансите ще бъде готов, когато бъде готов проектът на болницата, за да се види колко ще бъде голяма тя и как ще бъдат свързани звената в нея помежду си", обясни д-р Влатко Глигоров.

Няма автоматично да се прехвърлят отделения и клиники от други болници в новата Национална детска болница, заяви той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 22/10, 02:20

Макрон: Франция ще помогне на Молдова
Дата: 22/10, 02:04

Хенри Кавил ще участва във "Волтрон"
Дата: 22/10, 01:52

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 22/10, 01:40

Кухненско оборудване за ресторант. Какво ни трябва?
Дата: 22/10, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия