Трима служители на АПИ на съд заради лампа, която уби жена в тунел "Ечемишка"


Дата: 17/10, 09:31

Снимка: АПИ

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов.

Окръжна прокуратура - София повторно внесе в съда обвинителен акт по делото за тежък пътен инцидент на 05.02.2017 г. в лявата тръба на тунел „Ечемишка“, при който е настъпила смъртта на Е.М., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, предаде БГНЕС.

Деянието е квалифицирано като такова за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 2 от НК за причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от служители по транспорта, които са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение – тунел „Ечемишка“.

По обед в деня на настъпилото произшествие лек автомобил, управляван от свидетеля Н.Н., в който пътувала пострадалата Е.М., навлязъл в тунел „Ечемишка“, когато започнало разрушаване на носещата конструкция на осветлението. Греда от нея паднала върху движещия се автомобил и вследствие на настъпилия удар на Е.М. били причинени тежки и несъвместими с живота увреждания, довели до смъртта на пострадалата.

Отговорни за това според прокуратурата са служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – Г.З., Н.С. и Г.Ф.

Предстои разглеждане на делото пред състав на Окръжен съд - София.

През м. ноември 2023 г. Агенция "Пътна инфраструктура" бе осъдена да плати 460 хил. лв. с лихвите на наследниците на жената, която през 2017 г. загина в тунела "Ечемишка", когато лампа се стовари върху колата ѝ. Парите са за двете деца и за майката на загиналата – всеки от тях ще получи по 110 000 лв., а на вдовеца на 64-годишната жена - 130 хил. лв.

Върховният съд завиши с по 20 000 лв. обезщетението, определено от апелативната инстанция, която беше намалила присъдените 600 хил. лв. от Софийския окръжен съд. АПИ дължи също лихви и разноски. Майката на жертвата, както и съпругът ѝ са починали докато чакат решението на съда, съпругът й е развил онкологично заболяване. Първоначално от АПИ пледираха, че станалото е "случайно събитие", но магистратите не приеха тази теза и доказаха, че става дума за чудовищно безхаберие и липсата на поддръжка над 20 г.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Задържаха над 700 кг турски препарати за растителна защита, забранени в ЕС
Дата: 17/10, 11:31

Мария Илиева разплака Биляна Гавазова по БТВ
Дата: 17/10, 11:30

Борислав Гуцанов: България трябва да стои далеч от военния конфликт в Украйна
Дата: 17/10, 11:30

В Румъния отстраниха от изборите сенаторка, която поиска Балчик и Добрич да се вземат обратно от България
Дата: 17/10, 11:22

Със специализиран транспорт с охрана: Утре доставят във Варна хартиените бюлетини за предстоящите избори
Дата: 17/10, 11:21

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия