Важно за всички собственици на жилища в блока за земята под блока


Дата: 14/10, 21:25

Пиксабей

Земята под блоковете е интересна тема във форумите.

Важно е всеки да се информира за възможностите за придобиването на земята и какви ползи има. 

Законите са предвили възможностите тя да бъде придобита от собствениците на жилища.

Има ли някаква полза от закупуване на (идеални части от) земята от подблоковото пространство?

Пита гражданин във форума на Лекс.бг.

"Моля, ако някой има отговор на този въпрос да го сподели, защото Общинските администрации започват кампания в тази насока, но без да изтъкват никакви предимства на закупуването."

Ползите се изразяват в следното: всички собственици на помещения в сградата са и съсобственици на прилижащия й поземлен имот, в тази връзка можете да разгърнете изключителното право на собственост, което съдържа в себе си 3 елемента:

право на ползване; право на владение и право на разпореждане.

А ако не притежавате право на собственост, във вашия случай можете да ,пражните само някои от посочените елементи, но не и 3-те в тяхната съвкупност.

Теренът върху, който е построен вашия блок е общинска или държавна собственост, но не и часна, при евентуална покупка от ваша страна ще е часна собственост, т.е. при евентуално погиване, преустройство, надстрояване или пристрояване на сградата(ако по влязъл в сила ПУП дава такава възможност), ще сте самостоятелни във вашия избор като собственици(съсобственици на идеални части) на съответния терен, т.е. не е необходимо да се занимавате със съответните общински служби по въпроси свързани със ползването, владението и разпореждането на имота, т.е. в момента вие не сте собственици на терена, а само на отделни апартаменти, при евентуална необходимост да се изгради на ново сградата, вие ще притежавате тази възможност като собственици на терена, а не като собственици на отделни апартаменти, отговаря юрист.

Тук възниква друг въпрос:

Ако от блок с 20 апартамента съответните идеални части от земята на подблоковото пространство закупят собствениците само на част от тях (например на 5 апартамента), те ще имат единственото право при бъдеща повреда на сградата, водеща до необходимост от нов строеж, да участват в него, а при отчуждяване за обществени нужди - да бъдат обезщетени по избран от Общината начин.

Всички останали действия са свързани със съгласие на останалите съсобственици на апартаменти, независимо дали имат собственост върху съответните им и.ч. от земята. Това се отнася и за дострояване, пристрояване и т.н., при което ще е необходимо и съответно разрешение от Общината, доколкото незакупените и.ч. от земята са нейна собственост.

Терена върху който е построен блока, а и прилежащите пространства пред блока се продават от собственика-общината или държавата. Опитайте в общината /ако имота е общински/ само вие или още няколко желаещи/ да закупите. Не става. Необходимо е ВСИЧКИ собственици да искат закупуване и общината да се отърве от имота и прибере пари.. Как един собственик ще купи само - примерно 8/1000 идеални части от терена. Ако някай знае за такива сделки -моля!

Ето какво пояснява специалист:

Ако става въпрос за стар панел от 80-те години, когато тези блокове са били Общинска или Държавна собственост, няма никакво пр. на строеж, а само "голата собственост" на пр. на собственост на отделните обособени обекти в сградата и ид.ч. от общите части на същата, т.е. в НА или съответния договор за покупко-продажба с Общината(ОНС - отдел жил фонд), предполагам(в повечето случаи е така), че не е описано правото на строеж, как бихте могли да бъдете носител на такова право, след като не го притежавате.

С две думи : ако не е описано правото на строеж(ид.ч. от него) в документа за собственост, или не е учредено по надлежния ред, такова просто няма как да притежавате, освен ако не сте собственик на парцела, посочва друг.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спор за човечност се разрази в "Остовът на стоте гривни"
Дата: 14/10, 23:15

Какъв е най-вероятният сценарий за кабинет след изборите?
Дата: 14/10, 23:01

Как се прави здраво сърце?
Дата: 14/10, 23:00

Димо с култови реплики в „Игри на волята“
Дата: 14/10, 22:55

"Левски" може да се раздели с много ценен голмайстор
Дата: 14/10, 22:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия