Настъпва нова ера за парите


Дата: 21/10, 14:41

Пиксабей

През последните 15 години икономиката на САЩ се характеризира със слабо търсене и ниски лихвени проценти. Това беше десетилетие и половина на "махмурлук" от Голямата рецесия. Сега експертите посочват, че това е към своя край. Светът се промени и САЩ навлизат в ера на по-висок растеж, пълзяща инфлация и геополитическа нестабилност, които ще пренасочат потока на парите по света. Настъпи нова ера, но тя ще бъде неравна, пише в свои аналитичен материал Businessinsider, цитира Факти

Добрата новина е, че тази нова ера изглежда така, сякаш няма да бъде обременена от някои от проблемите, които поставиха таван на растежа през предходната ера. Най-забележителната характеристика на стария период според икономистите е рискът от дефлация — възможността липсата на търсене да доведе до спад на заплатите и цените, капан, от който е изключително трудно да се избяга. В опит да избегнат тази съдба, политиците във Вашингтон намалиха лихвените проценти до нула и насърчиха всички видове рисково поведение сред инвеститорите, бизнеса и обикновените потребители. Инвеститорите, които се опитваха да достигнат своите бенчмаркове, "трябваше да попаднат в спектъра на риска," казва Джош Хирт, старши икономист във Vanguard.

Силициевата долина постави интернет на нашите телефони, Китай издуха огромен балон на пазара на имоти и светът започна да инвестира във възобновяема енергия. Но ниските лихвени проценти не допринесоха много за стимулиране на търсенето и икономиката постоянно растеше по-бавно, отколкото преди срива, като никога не достигаше над 3% растеж на БВП. Едва след масивните правителствени стимули, подтикнати от пандемията, икономиката достигна скорост на бягство, повишавайки заплатите и започвайки да расте стабилно.

Сега, казват икономистите, навлизаме в суперцикъл, който ще се характеризира с три всеобхватни сили.

Първо - по-високите лихвени проценти ще възнаградят спестяващите, което ще направи поемането на рискове по-скъпо.

Второ - геополитическата и икономическа нестабилност ще генерират инфлационни ефекти, като отново ще станем свидетели на скок на цените.

Трето - промишленото планиране ще бъде все повече повлияно от опасенията за националната сигурност, променяйки веригите за доставки в различните индустрии. Начинът, по който ниските лихвени проценти ще се установят, ще създаде ново гравитационно привличане на световните пазари, пренастройвайки силите, които определят къде е най-вероятно икономиката да расте — и къде е най-вероятно да потекат инвестиции.

Новият суперцикъл "поставя икономиката на САЩ в напълно нова ера" каза Сайлъс Майърс, главен изпълнителен директор на Mar Vista Investments, който контролира активи на стойност 4 млрд. USD. Той предупреждава, че цяло поколение инвеститори, кредитори и предприемачи не са успели да възприемат "дълбокото въздействие", че новата икономическа ера ще се отрази на техния бизнес.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голяма драма разтърси „Островът на 100-те гривни“
Дата: 21/10, 22:04

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 21/10, 22:00

Станциите за мониторинг на въздуха в София не са поставени правилно
Дата: 21/10, 21:54

„Президент за един ден”: Ученици поеха управлението на страната с важна кауза
Дата: 21/10, 21:43

Хит от 90-те години на 20. век припомниха в „Игри на волята“
Дата: 21/10, 21:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия