Община Варна: Къде изтичат парите на „Градски транспорт“ ЕАД – платихме им 3,8 млн. лв. за октомври, а искат още 2 млн. лв.


Дата: 22/10, 14:16

Само за 9 дни - между 9 и 16 октомври, Община Варна е изплатила на „Градски транспорт“ ЕАД 3,2 млн. лв., а общо за текущия месец сумата възлиза на 3,8 млн. лв. Същевременно на среща вчера директорът на дружеството е заявил ново искане за над 2 млн. лв., което се очаква да постъпи и официално до Общинския съвет. Това съобщи на брифинг за състоянието на Градски транспорт ЕАД заместник-кметът Христо Рафаилов и категорично заяви, че тази практика на непрекъснато искане на нови и нови средства без насрещни реформи не може да продължава повече така.

Пред медиите Рафаилов, който отговаря за финансите в Общината, зададе въпросите къде изтичат парите на „Градски транспорт“, при положение, че тази година дружеството е получило над 5 млн. лв. допълнително финансиране в сравнение с миналата и то при по-ниски цени на горивата и наличието на електрически автобуси. По думите му, съпоставката на разходите на дружеството през 2024 и през 2023 година засилва съмненията за неправомерно изтичане на парите на варненци и на държавната субсидия. Рафаилов съобщи също, че три банки са отказали заем на дружеството, което, по думите му, е лакмус за нейното финансово състояние и благонадеждност като платец.

Той припомни, че кметът Благомир Коцев и самият той са поканили на среща служители и представители на двата синдиката в „Градски транспорт“, на която работниците са споделили тревожна информация за текущото състояние на автомобилния парк и опасения относно поддръжката и гаранциите на новите електрически автобуси. В тази връзка Рафаилов зададе и въпроса защо при богато и давано авансово финансиране от страна на Община Варна, в дружеството няма адекватни заплати на шофьорите, няма реформи и преструктуриране, а резервните части се поръчват на принципа „проба-грешка“, както самите работници са посочили.

Зам.-кметът съобщи, че до две седмици се очакват нови резултати от следващия етап на вътрешния одит в дружеството относно сключените трудови договори, щатното разписание и размера на месечните възнаграждения и други свързани плащания. Той обясни, че до този момент не е получил официална информация за разпределението на щата и за заплатите. Нещо повече – в свое писмо председателят на Съвета на директорите на дружеството отказва да предостави поисканата информация с твърдението, че данните за щатното разписание и заплатите, в т.ч. и на ръководството, били свързани с предизборната кампания. Това са скандални внушения, скандално е самото писмо до собственика на 100 % от капитала в лицето на кмета, категоричен е заместникът му Рафаилов. Какво крият в щатното разписание? Има ли мъртви души и политически назначения в дружеството, попита още зам.-кметът и уточни, че задава реторичния въпрос дали има политически чадър върху ръководството на „Градски транспорт“ и източване на общинския бюджет чрез дружеството. Искаме публичност и прозрачност при разходването на публичния ресурс и целесъобразност на разходите, заяви още заместник-кметът.

На въпрос на журналисти какво ще предприеме Общинският съвет като принципа на дружеството и работодател на неговите служители, присъстващите общински съветници съобщиха, че днес завеждат в деловодството искане за освобождаване на цялото ръководството на „Градски транспорт“ с мотив за лошото финансово състояние и липсата на реформи. По реда на Закона за достъп до обществената информация те са поискали от дружеството данни за прилагане на конкретни мерки за оптимизация на разходите, както и дали са започнали реформи, както и дали има план за оздравяване на дружеството, стана ясно още от думите им.

Христо Рафаилов съобщи, че тази седмица се очаква Община Варна да обяви обществена поръчка за новата билетна система, която предвижда различни методи за заплащане на превозни документи.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Два камиона се удариха на Подбалканския път
Дата: 22/10, 16:23

Как крипто търговец стана милионер с $96: Историята зад FreeDum Fighters ($DUM)
Дата: 22/10, 16:20

Седмица след първия си съпруг Кирил Маричков Доротея Волева изпрати и втория - Николай Волев
Дата: 22/10, 16:19

Сашо Кадиев: Страх ме е
Дата: 22/10, 16:111 Коментар

Искат оставката на ръководството на „Градски транспорт“ във Варна
Дата: 22/10, 16:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия