Лекари обясниха как да различим симптомите на грип и ковид


Дата: 17/10, 12:00

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

През настъпващият грипен сезон се очакват два щама на грипа - "Виктория" и "Тайланд". Какво да очакваме?

В момента хората боледуват от смес от няколко вируса, които циркулират. На първо място това е ковид, производно на Омикрон. При тях хората имат суха кашлица, дразни ги гърлото, някои хора имат и лек задух, втрисане, както и стомашно-чревни разстройства. 

Това коментира пред Нова нюз вирусологът д-р Радка Аргирова.

В момента ковид е по-чест от грипа, но тъй като много хора са ваксирани, болестта преминава леко. Един от важните елементи, който се подценява, е, че вече не се обръща толкова голямо внимание по отношение на ваксинирането. По отношение на грипа, той преминава сравнително нормално. Добрата новина е, много хора искат да се ваксинират, а лошата, че няма толкова много ваксини. Един от въпросите, които получавам, е дали човек може едновременно да се имунизира и срещу ковид, и срещу грип. Отговорът е да, но трябва да стане в две различни рамена и да се направи ваксинация с няколко дни пауза, коментира д-р Аспарух Илиев.

Боледуването от ковид преминава за 4-5 дни, не повече. Неразположението не е много сериозно, но е добре човек да си остане вкъщи, да се самоизолира и да се излекува до край, защото не е приятно след това да остават каквито и да било допълнителни явления. Ако има температура, да се вземат противотемпературни средства. Да се пият много течности. Не е необходимо от специални лекарства, тъй като сравнително леко преминава ковида в момента, обясни д-р Аргирова. 

Грипът ще протича не по-тежко от други години. Вирусът ни поваля мигновено. Започва внезапно и оттам-нататък започва да се развива. А ковида се развива постепенно, плавно, бавно се влошаваме. За грипа е характерно много болките по мускулите в цялото тяло, което при ковида се среща рядко. Освен това болките в очните ябълки са характерни за грипа, а при ковида не, обясни тя. 

Много е важно и при двете вирусни инюфекции да си останат вкъщи и наистина да си почиват. Тичане, движене не е добре. Трябва да се взимат много течности, да се пият парацетамол и ибупрофен. Това помага, посочи д-р Илиев. 

 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Адвокат: 400 000 лева трябват на Спартак
Дата: 17/10, 14:23

Картата показа много силен коз на България за незабавно влизане в Шенген
Дата: 17/10, 14:21

Разкриха схема за измама с европейски и национални субсидии за над 190 000 евро
Дата: 17/10, 14:19

Телеграф: 32-годишната Биляна е имала човек, който да я пази
Дата: 17/10, 14:15

Разбиха група за заплахи, рекети и изнудване в София
Дата: 17/10, 14:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия