Молдова казва "не" на присъединяването към ЕС


Дата: 21/10, 00:14

Кадър БТВ

Молдова преживя ключов момент в своята политическа история. Гражданите на страната бяха призовани да вземат решение по два важни въпроса - дали да впишат в Конституцията присъединяването към Европейския съюз като национална цел и кой да оглави държавата през следващите години.

Референдумът за ЕС: Неочакван обрат

Предварителните резултати от референдума изненадаха мнозина наблюдатели. При преброени 23 процента от бюлетините, 57 процента от гласувалите са се обявили против вписването на европейската интеграция в основния закон на страната. Подкрепа за тази идея са изразили 42 процента от участвалите в допитването, съобщи БТВ.

Важно е да се отбележи, че референдумът е валиден, тъй като активността е надхвърлила необходимия праг от 50 процента, достигайки 51 процента от имащите право на глас.

Президентските избори: Напрегната надпревара

Успоредно с референдума се проведоха и президентски избори, които се очертават като не по-малко драматични. Основната битка се води между настоящия държавен глава Мая Санду, известна със своите прозападни възгледи, и бившия главен прокурор Александър Стояногло, подкрепян от проруската Социалистическа партия.

При преброени 14 процента от бюлетините, Санду води с 34 процента подкрепа, следвана плътно от Стояногло с 30 процента. Тези резултати предвещават вероятен балотаж на 3 ноември 2024 година.

Геополитически залози

Двете гласувания са от ключово значение за бъдещето на Молдова и нейната геополитическа ориентация. На фона на напрежението между Запада и Русия, изборите в тази малка източноевропейска страна придобиват особена важност.

Наблюдатели посочват опасенията от възможна руска намеса в изборния процес, включително чрез опити за купуване на гласове. Тези твърдения подчертават деликатното положение на Молдова между сферите на влияние на ЕС и Русия.

Очаквания за втори тур

С оглед на предварителните резултати, политическите анализатори прогнозират интензивна кампания преди вероятния втори тур на президентските избори. Очаква се дебатът за бъдещето на Молдова и нейните отношения с ЕС и Русия да се изостри допълнително през следващите седмици.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 21/10, 02:00

Acibadem: Цялостен подход към лечението на рак на гърдата
Дата: 21/10, 02:00

Тежко болният Брус Уилис беше забелязан на публично място
Дата: 21/10, 01:57

Френският журналист Ромен Молина: Мбапе е пияница
Дата: 21/10, 01:47

Загинал и ранени след стрелба в университет в Джорджия
Дата: 21/10, 01:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия