Идва нова сметка и за необитаемите жилища


Дата: 17/10, 09:42

Пиксабей

Цената на водата да стане двукомпонентна, като абонатите плащат такса към ВиК операторите дори, когато потреблението на вода за месеца е нулево. Това искане е представил на Годишната среща на общините председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов, цитиран от БТА.

В сдружението членуват ВиК дружествата в страната, които, подобно на други комунални услуги, искат да таксуват домакинствата за това, че имат достъп до ВиК мрежата, без значение дали ползват вода или не.

Настояват за две такси – Постоянна и плаваща

Според Иванов цената на водата трябва да се раздели на две компоненти – постоянна и плаваща. “Постоянната трябва да покрива разходите на ВиК дружествата за поддържане на мрежата, докато плаващата ще бъде за разходите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и др.,” обяснява Иванов.

По думите му при подобно ценообразуване ВиК операторите ще имат предвидимост за постоянни доходи, които да инвестират в подобряване качеството на услугата. „Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не. Собствениците на такива имоти трябва да плащат твърдата компонента“, казва Иванов.

Въвеждането на постоянна и плаваща такса за водата щяло да бъде по-справедливо и за самите потребители, защото общата тежест на експлоатационните разходи на дружествата щяла да се разпределя между всички потребители, твърди той. „Ако се премине към този начин за образуване на цената на водата, за някои потребители тя ще бъде намалена. За хората с повече имоти обаче услугата ще поскъпне“, казва Иванов. И уточнява, че КЕВР ще регулира и двете компоненти на цената на водата, пише "Сега"

ОПАСНОСТ ОТ ДВОЙНО ТАКСУВАНЕ

Идеята за таксуване и на имотите с нулево потребление на вода периодично се появява в публичното пространство. МРРБ дори на два пъти представи проектопромени в Закона за водоснабдяването и канализацията, с които предлага нов начин на определяне на цената на водата за домакинствата. Отново става въпрос за две компоненти – фиксирана сума за достъп до услугата и променлива цена на кубичен метър потребено количество.

Законопроектът обаче бе силно разкритикуван и така и не бе внесен в Народното събрание. Първо, защото в него се предлагат само общи формулировки за новото ценообразуване, като всички детайли се остават за изясняване в наредби. Второ, има опасения, че заради едни и същи услуги, като довеждане на водата до домовете например, ще се плаща два пъти – веднъж чрез фиксираната компонента, и втори пък – чрез плаващата. Освен това, за да се въведат подобни разграничения, цената на водата на кубичен метър в отделните общини първо трябва да се намали, за не се натоварят с по-високи сметки домакинствата заради новата фиксирана такса. Появиха се сигнали, че ВиК дружествата готвят притеснително високи фиксирани такси, заради което сегашните сметки за вода може да скочат двойно.

МРРБ оправдава исканата нова такса с ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде подобрено финансовото състояние на ВиК дружествата. Но в този план има изискване и да се осигури подпомагане на уязвимите потребители, което министерството мълчаливо подминава.

От държавния ВиК холдинг разкриха истинските мотиви за въвеждане на „такса водомер“ в необитаваните имоти. „Населението и потреблението намаляват, но не и разходите за издръжка на ВиК дружествата. Има много населени места с празни домове. Останалите, ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима“, коментира преди време Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВИК холдинг“.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Катастрофа между две коли във Варна, 36-годишен е с опасност за живота
Дата: 17/10, 12:14

Евтини коли от САЩ заливат България, но има уловка
Дата: 17/10, 12:06

Лекари обясниха как да различим симптомите на грип и ковид
Дата: 17/10, 12:00

МО: Няма сигнал, свързан със заплаха за живота на директора на "Военна полиция"
Дата: 17/10, 11:58

Спартак обяви втори партньор
Дата: 17/10, 11:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия