Варненските университети с категорична подкрепа за строежа за нова сграда на библиотеката


Дата: 18/10, 14:51

Ръководствата на шестте варненски университета изразиха категоричната си подкрепа за проекта за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Те бяха поканени на среща в Община Варна с кмета Благомир Коцев, заместник-кмета по правните въпроси и инвестиционните проекти Диан Иванов и Павел Попов – заместник-кмет по въпросите на образованието и културата. Целта е в бъдеще страните по-интензивно да обменят практически опит и идеи за превръщането на Варна в примамлив център за бизнеса, респективно за привличане и за задържане на младите хора в града, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

По отношение на новата сграда на библиотеката академичната общност във Варна споделя намерението на ръководството на Община Варна да превърне сградата в мултифункционален културен център, какъвто досега не е реализиран в България. Те също са на мнение, че градът има нужда от подобно пространство за социални контакти, социален хъб, който младите хора да припознаят като свое. Това би помогнало при подготовката за дигиталната трансформация и адаптирането на студентите към изискванията на новите бизнес модели и конкуренция на пазара на труда.

Ректорите и ръководителите на катедри във варненските университети ще изработят конкретни предложения при изпълнението на проекта за новата сграда на библиотеката, за която вече има открита строителна площадка и избран изпълнител. За целта те ще бъдат поканени на презентация от членове на проектантския екип и ще се запознаят в детайли с проекта.

По време на срещата кметът Коцев запозна университетските ръководства с усилията на Община Варна за изграждане на високотехнологичен индустриален парк, за който вече е проучен опитът на други общини и за който обаче, Варна има нужда от подкрепата на държавата. Общината има какво да направи, така че възможностите, които предлагат варненските университети, да станат по-видими в средните училища, каза от своя страна заместник-кметът Павел Попов. Заместник-кметът Диан Иванов увери, че Общината ще съдейства за реализацията на инвестиционните намерения на университетите чрез по-бързо приключване на административни процедури, както и за облагородяване на пространствата около учебните им бази и общежитията.

Подобни срещи ще има на всеки три месеца с конкретен дневен ред и предложения, решиха още на срещата в Община Варна.  


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Община Варна с важно напомняне към родителите на деца, учещи в районите "Одесос" и "Приморски"
Дата: 18/10, 17:22

Европейският съвет призова: ЕК спешно да предложи мерки за високите цени на тока в Югоизточна Европа
Дата: 18/10, 17:131 Коментар

Архитект: Варна трябва да се развива на височина, за да няма презастрояване
Дата: 18/10, 17:03

КНСБ: Глупост е, че повишаването на заплатата води до съкращения
Дата: 18/10, 17:02

БФС и НАП обмислят стратегии срещу манипулирането на мачове
Дата: 18/10, 17:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия