Местим часовника за последен път през 2024 година преди важен ден за България


Дата: 18/10, 18:00

Пиксабей

В нощта срещу 27 октомври България пак преминава към зимното часово време

В нощта срещу 27 октомври и броени часове преди старта на поредните предсрочни парламентарни избори, ще преминем към зимното часово време, предаде "Дарик нюз".

След Димитровден, точно в 04:00 ч. сутринта на 27 октомври ще върнем часовниците с един час назад, ще стане 03:00 ч. и ще се върнем към астрономическото време. Добрата новина е, че денонощието ни ще е с един час по-дълго и ще спим с един час повече. Лошата - много рано ще се стъмва.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г.

В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 03:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време и остава в сила до последната неделя на октомври в съответната календарна година.

Държавите-членки на Европейския съюз, включително България, със сигурност ще сменят часовото време и през 2025 г. Причината е, че дискусиите около отпадането на смяната на часовото време бяха замразени заради пандемията от коронавирус. Те тепърва ще бъдат подновени в Европейската комисия.

На теория различните държави имат правото да възприемат различен подход, но целта на Брюксел е в рамките на ЕС все пак да преобладава компромис. Редица държави, като Русия, Турция, Китай, Египет и други, обаче, не сменят въобще времето.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мика Зайкова със стряскаща прогноза
Дата: 18/10, 20:14

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов във Варна на 21 и 22 октомври! Включете се в двудневен маратон на музиката в киното във Фестивалния!
Дата: 18/10, 20:10

Синоптичка обяви в ефира кое е "зеленото злато"
Дата: 18/10, 20:05

23-годишен се хвърли пред бързия влак Варна - София
Дата: 18/10, 20:01

На 19 октомври почитаме светец покровител на България, наричан земен ангел
Дата: 18/10, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия