Касае парите на всички: Взето е решение за данъците


Дата: 28/10, 15:29

Пиксабей

Министерство на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На въпрос на БНР, свързан с проектобюджета за догодина, Петкова уточни, че са разработени редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3 процента дефицит от БВП на начислена основа. 

400 милиона лева би струвало на хазната, ако се удължи нулевата ДДС ставка за хляба и брашното и 9-процентния налог за ресторантьорския бранш, посочи още вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова в отговор на въпрос на БНР.

На днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество част от работодателските организации поискаха да не се възстановява ставката от 20% в тези сектори, където намалението бе въведено заради коронавирусната пандемия:

"Преференциалните ставки по принцип са предпоставка не само за увеличаване на административната тежест, но те са и предпоставка за отклонение от данъчно облагане"., отбеляза финансовият министър.

В двуседмичен срок след изпълнение на критерия за ценова стабилност, България ще поиска извънредни конвергентни доклади от Брюксел и Франкфурт за готовността ни за присъединяване към еврозоната, каза още Петкова и отново гарантира, че Бюджет 2025 година ще бъде изчислен при дефицит до 3% от БВП на начислена основа.

Тя ще очаква мандат от новото 51-во Народно събрание, за да предоговори параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост, които не срещнаха подкрепа на депутатите в настоящия парламент:

"Колкото по-рано се приемат промените, толкова се дава по-голям шанс за изпълнение на инвестициите в срок, тъй като ПВУ приключва през август 2026 г.".


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българо-китайски форум ще се проведе във Варна
Дата: 28/10, 17:24

Столичният зоопарк преминава към зимно работно време
Дата: 28/10, 17:18

Актьор втрещи народа: Втората сила на изборите не е ПП-ДБ
Дата: 28/10, 17:12

Ето къде няма да има ток следващите дни във Варна и областта
Дата: 28/10, 17:12

Байдън за Мъск: Най-богатият човек в света се оказа нелегален работник
Дата: 28/10, 17:072 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия