Енергийният холдинг преведе 16 млн. лева за заплати на държавните миньори


Дата: 17/10, 15:24

Снимка: Булфото

Българският енергиен холдинг е превел 16 млн. лева на дъщерното си дружество "Мини Марица-изток", за да може миньорите да получат заплатите си за септември. Това съобщиха от Министерството на енергетиката. Средствата са преведени по разпореждане на ресорния министър, съобщава БНТ.

"През ноември предстои нов превод в размер на 28 млн. лв., с който ще бъдат изплатени заплатите за октомври", казаха още от ведомството.

По решение на министъра на енергетиката Българският енергиен холдинг вече предостави целево финансиране на "Мини Марица-изток" ЕАД в общ размер на 56 млн. лв. за осигуряване на необходимия финансов ресурс, свързан с изплащане на заплати на служителите през месеците юли и август, социално осигуряване, плащания към бюджета и други".

Ползването на всички тези средства е възможно, благодарение на подписаното рамково споразумение за финансиране в размер до 100 млн. лв. от БЕХ и 50 млн. лв. от търговска банка, където холдингът е съдлъжник. Отделно от това, през м. октомври 2024 г. БЕХ и "Мини Марица-изток" подписаха ново рамково споразумение за финансиране в размер на 100 млн. лв. до 30 юни 2025 г. Чрез неговото действие ще бъдат осигурени средства за изплащане на трудови възнаграждения на работещите в мините и задължения на дружеството към бюджета през предстоящите месеци.

Според финансовия отчет на "Мини Марица изток" към края на юни, дружеството няма достатъчно средства да плати на държавата концесионната си такса за добив на въглища. Производството на компанията намалява сериозно особено след спирането на една от американските централи заради изтекъл договор. ТЕЦ-овете от своя страна почти не работят и заради свръхпредлагането на ток.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Строителна корпорация КУБ допринася за международния диалог
Дата: 17/10, 17:10

Кампания "OCTOBER ROSE" в Център по Образна Диагностика д-р Христо Куцаров
Дата: 17/10, 17:10

Осъдиха мъж за пети път и го бутнаха в затвора, разпространявал наркотици
Дата: 17/10, 17:08

Журналист: Ако напишеш мир в Русия, ще те хвърлят в затвора
Дата: 17/10, 17:07

Близо 250 осветителни тела ще се подменят на Аспаруховия мост
Дата: 17/10, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия