Виолета Иванова: Заплатите ни изостават драстично от румънските


Дата: 26/10, 21:45

кадър Bulgaria On Air

След 17 години членство в Европейския съюз, България продължава да държи последното място по доходи сред страните-членки. Това стана ясно от изявление на заместник-директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ - Виолета Иванова в предаването "Брюксел 1".

"То показва, че има едно задържане на цените, а заплатите за издръжка спрямо предходното тримесечие нарастват с едва един лев", посочи Иванова пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ само за последната година в съседна Румъния минималната заплата се е увеличила два пъти.

Според последните проучвания, необходимите средства за издръжка на живот възлизат на 1454 лева на работещ човек. Експертът подчерта, че въпреки забавянето в темпа на поскъпване, цените на основните стоки и услуги вече са достигнали много високи нива, доближаващи се до европейските.

КНСБ призовава за обвързване на минималната работна заплата със заплатата за издръжка, позовавайки се на европейската директива за адекватни минимални работни заплати.

"Адекватността на минималната работна заплата се определя от необходимите средства за издръжка на труда... В момента минималната заплата у нас е около половината от заплатата за издръжка. Минималната работна заплата за нас все още е една имагинерна величина, защото тя не може да се свърже с някаква стойност, която да покрива необходимите нужди на работника и на неговото семейство", заяви Виолета Иванова.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 23 градуса в неделя
Дата: 27/10, 00:24

Барселона с убедителна победа над Реал Мадрид
Дата: 26/10, 23:55

Зрителите изгониха Косара от къщата на Биг Брадър
Дата: 26/10, 23:25

Управляващата партия печели изборите в Грузия с минимална преднина
Дата: 26/10, 23:16

В Шумен задържаха жена с над 2 промила алкохол зад волана
Дата: 26/10, 23:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия