Лекция за наркотиците представи пред ученици във Варна програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“


Дата: 21/10, 17:38

Снимки: Апелативен съд Варна

Образователната програма „Децата и наркотиците: истина и легенди“ започна заниманията от втората си учебна година с посещение в ОУ „Капитан Петко войвода“ в Галата. Съдия Светослава Колева от Апелативен съд – Варна цитира най-новите данни за наркоразпространението в града през първите 6 месеца на тази година, представени преди дни по време на заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества. Консултантът по зависимости в Сдружение „Отвори очи“ Валентин Русимов описа въздействията на новите дроги върху здравето и социалния живот на младите хора. 

    Двамата се спряха на легендите около марихуаната: че е безвредна, не води до зависимост, че има лечебни свойства. Противно на разпространяваните митове, няма нито едно научно доказателство, че канабисът лекува каквото и да е заболяване, категоричен бе съдията, като се позова на информация от токсиколози. 90% от зависимите започват именно с „трева“, допълни консултантът, изхождайки от своя личен и професионален опит. Факт е обаче, че марихуаната се отразява пагубно на коефициента за интелигентност и на когнитивните способности. Нещо повече, приемът й в младежка възраст води до необратими структурни промени в мозъка и психични заболявания. Синтетичните и полусинтетичните производни, които са с много по-голяма концентрация на активното вещество, гарнирани с привлекателни аромати под формата на устройства за пушене „вейп“, могат да доведат до смърт. Във Варна вече има немалко случаи на деца, изпаднали в безсъзнание след такава употреба. „Тези вещества са особено опасни при млад организъм, чийто мозък е подложен на директна атака заради вдишването“, обясни съдия Колева. „Не вярвайте на това, което четете в интернет и слушате в социалните мрежи за ползите от нови вещества, защото голяма доза от поднесеното не е истина“, посъветва Валентин Русимов седмокласниците. Той описа как се развива зависимост и какво е абстиненция. 

    Децата научиха, че една от доскоро непознатите субстанции, които вече се разпространява и във Варна, е фентанилът. Той е до 50 пъти по-силен от хероина. „Само пет приема от това вещество стигат за развиване на зависимост. Представете си вейп с фентанил. Нужни са само пет цигари“, каза наказателният съдия. Това, което го прави особено коварен, е минималното количество – едва прашинки стигат за свръхдоза. В САЩ има смъртни случаи на работещи в митниците и пощенските служби само след като са докоснали „заразена“ пратка.  

Райският газ и енергийните напитки, имитиращи наркотични вещества, бяха сред новите заплахи, които лекторите откроиха. Колева и Русимов призоваха учениците да проявяват разум преди да опитат каквото и да е: „Не разрушавайте живота си. Това е цената, която ще платите за едно краткотрайно усещане за приятно прекарване“. Съдията и консултантът разказаха за ежедневните срещи в работата си с хора с разбит и ограбен живот, поставили се сами в това положение заради неспособността си да спрат дрогата. 

    Учениците видяха нагледно в документални видеокадри как изглеждат хора, привикнали с фентанил и ксилазин – т.нар. „зомби дрога“. Проследиха и в снимки

физическите промени у мъже и жени след продължителна  употреба на кокаин, хероин и амфетамини.     

Масовото предлагане, лесната достъпност, ниската цена не прави наркотиците безопасни. Напротив, зависимите неизбежно губят личността си,  като постепенно изоставят интересите, образованието, приятелите и семейството си. Но изход има: да не започваме.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 22/10, 00:10

На днешния ден в историята: Томас Едисън успява с електрическата крушка
Дата: 22/10, 00:04

Слънчево във вторник
Дата: 21/10, 23:47

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 21/10, 23:30

Кухненско оборудване за ресторант. Какво ни трябва?
Дата: 21/10, 23:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия