Станциите за мониторинг на въздуха в София не са поставени правилно


Дата: 21/10, 21:54

Снимка: Пиксабей

Затруднение в дишането, алергии, астма и други белодробни проблеми, са заболяванията, които мръсният въздух може да причини. От години страната ни, и особено столицата, се бори със завишените нива на фини прахови частици. От екоминистерството обаче твърдят, че качеството се подобрява и в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми. Ще бъде ли още по-мръсен въздухът в София тази зима – коментар направи в ефира на „Социална мрежа” Ивайло Попов, част от екип „Въздух за Земята”, предаде Нова тв.

„Това се прогнозира трудно, да не кажа невъзможно. Какъв въздух ще дишаме, зависи от две неща. Едното е колко замърсители имаме в околната среда, а другото - когато става въпрос за зимата – какви ще бъдат метеорологичните условия - наличие на инверсии и безветрие. Може да кажем, че по отношение на фините прахови частици имаме макар и много бавно подобрение, особено когато гледаме средногодишните концентрации. Относно азотния диоксид имаме влошаване на ситуацията”, поясни той.

Според него двата пункта за мониторинг на въздуха в столицата – този в кв. „Павлово” и този в „Младост”, не са поставени правилно.

„Не отговарят на критерия да са на до 10 метра от бордюра на пътното платно. Ние замерваме и непосредствено до официалните станции, за да направим сравнение. На „Орлов мост”, „Александър Малинов” и Сточна гара стойностите са над нормата”, каза още Попов.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 22/10, 02:20

Макрон: Франция ще помогне на Молдова
Дата: 22/10, 02:04

Хенри Кавил ще участва във "Волтрон"
Дата: 22/10, 01:52

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 22/10, 01:40

Кухненско оборудване за ресторант. Какво ни трябва?
Дата: 22/10, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия