Заради въоръжения конфликт в Близкия изток: Газът в Европа поскъпва с 2%


Дата: 21/10, 14:10

Пиксабей

Цените на природния газ в Европа се повишиха през първата половина на търговията в понеделник с 2%, тъй като напрежението в Близкия изток допринесе за нова вълна от нестабилност на пазара на синьо гориво.

Към 13.30 часа българско фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с около 2% обратно над 40 евро за мегаватчас с поглед към 10-месечни връх от 7-и октомври в 41 евро, следвайки повишаването на цените на петрола. Пазарите изглежда се подготвят за възможността ескалацията на напрежението между Израел и Иран да предизвика по-широк регионален конфликт, който може да засегне доставките на синьо гориво, предава БНР.

В събота дрон на "Хизбула" избухна до частния дом на израелския премиер Бенямин Нетаняху, а на следващия ден Израел започна ново военно нападение срещу крепости на поддържаната от Иран военна групировка в Ливан. Израел вече обеща да отвърне на Иран за масираната ракетна атака по европейската държава в началото на октомври.

През последните седмици геополитически опасения поддържат цените нестабилни, подчертавайки уязвимостта на доставките на гориво в Европа в момент, когато започва отоплителният сезон в региона. Ключовото безпокойство за пазара на енергийни суровини е свързано с риска от затваряне на Ормузкия проток, портата към Персийския залив и важен воден път за доставки на втечнен природен газ и петрол.

Chevron Corp., операторът на израелските офшорни проекти "Левиатан" и "Тамар", заяви в понеделник, че съоръженията им в страната работят нормално.

"Ние доставяме природен газ на нашите клиенти в Израел и региона както от "Левиатан", така и от "Тамар", посочи за Блумбърг говорителката на компанията Сали Джоунс.

"Очакванията за израелски отговор на иранската атака от 1-ви октомври все още витаят над пазарите, което засилва вече затегнатите зимни перспективи за европейските газови пазари. Това поддържа газовите TTF фючърси в диапазона от 39-40 евро за мегаватчас, докато не можем да получим ясна представа накъде геополитиката ще движи цените", отбеляза от своя страна Флоранс Шмит, европейски енергиен стратег в банката Rabobank.

Освен това се очаква рязко застудяване да завладее европейския регион в края на месеца, което ще подложи на изпитание енергийната инфраструктура и неговите масивни съоръжения за съхранение на природен газ. Лондон, Париж и Берлин очакват температурите да паднат под сезонните норми следващата седмица, според модел на прогноза за времето на Блумбърг.

Засега Европа изглежда добре снабдена, като пристигат повече доставки на втечнен природен газ. Газовите потоци по тръбопроводите от Норвегия също се възстановиха.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кола пропадна в огромна дупка на магистрала в Италия
Дата: 21/10, 18:18

Политолог разкри защо хората не ходят да гласуват
Дата: 21/10, 18:091 Коментар

Спипаха 17 кг марихуана
Дата: 21/10, 18:05

Само на 30 години си отиде млад пилот
Дата: 21/10, 18:002 Коментара

Ваня Нушева обясни как партиите отблъскват избирателите си
Дата: 21/10, 17:591 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия