Гърция въвежда мащабни намаления на цените на основни продукти


Дата: 20/10, 22:59

Снимка Pixabay

Гръцкото правителство предприема решителни стъпки за облекчаване на финансовото бреме върху потребителите чрез въвеждане на значителни намаления на цените на широк спектър от ежедневни продукти. Инициативата, обявена от Гръцката асоциация на супермаркетите (ESE), ще обхване не само хранителни стоки, но и артикули за лична хигиена и домакинско почистване, пише Дунав мост.

Първоначално, намаленията ще засегнат около 120 продуктови кода, като се очаква този брой да нарасне до над 600 в близко бъдеще. Тази мярка е резултат от интензивни преговори между супермаркети, доставчици и производители, целящи да осигурят устойчиво понижаване на цените на бързооборотните стоки.

Размер на намаленията

Според информация, предоставена от кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева, потребителите могат да очакват намаления между 6% и 15% за включените в инициативата продукти. Важно е да се отбележи, че търговските вериги имат свободата да предложат допълнителни отстъпки за артикулите от списъка, което потенциално може да доведе до още по-значителни намаления за крайните потребители.

Поетапно начало

Намаленията ще бъдат въведени постепенно, като началото е планирано за понеделник. Очаква се пълният ефект от инициативата да се усети в рамките на следващите седмици, когато все повече продукти ще бъдат включени в програмата за намаление.

Роля на правителството

Министърът на развитието Такис Теодорикакос играе ключова роля в реализирането на тази инициатива. Той отправи покана към доставчици на хранителни и потребителски продукти, както и към супермаркетите, да се включат в усилията за намаляване на цените. Позитивният отговор от страна на индустрията показва общата загриженост за финансовото благосъстояние на гръцките потребители.

Очаквани резултати

Тази мярка се разглежда като продължение на вече наблюдаваната тенденция за намаляване на инфлацията при хранителните продукти в Гърция през последните месеци. С въвеждането на тази инициатива, Министерството на развитието очаква допълнително забавяне на инфлацията при потребителските стоки, което би трябвало да доведе до осезаемо облекчение за домакинствата.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Френският журналист Ромен Молина: Мбапе е пияница
Дата: 21/10, 01:47

Загинал и ранени след стрелба в университет в Джорджия
Дата: 21/10, 01:35

Кой е инвеститорът, в чийто строеж е намерена римската статуя във Варна
Дата: 21/10, 01:22

Home Finishing Varna организира презентация на Elmark и ABB
Дата: 21/10, 01:20

Доналд Тръмп сервира пържени картофки в McDonald's
Дата: 21/10, 01:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия