Не произнасяйте тази дума на 27 октомври Мишкин ден


Дата: 27/10, 13:29

Пиксабей

На 27 октомври християнската църква почита Свети Нестор. Именно заради това и мъжете, които носят името Нестор, днес празнуват!

В много краища на България този празник се нарича Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене).

Светецът Нестор е неразривно свързан с подвига на св. вмчк Димитрий Мироточиви, тъй като в негова защита излиза на бой с любимия гладиатор на императора и го побеждава. 

Според една от легендите именно, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкналия на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян.

В дните на календарен преход в българските обичаи се срещат различни демони и злини - вълци, мишки, вампири, духове и българина всеки път се опитва чрез ритуали да ги омилостиви или излъже за да не пакостят.

Традиции и обичаи

По обичай на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника.

Ритуално друга жена я питала "Какво правиш?", "Мажа очите и устата на мишките" - отговаряла тя три пъти, като при всяка магия, пише Блиц.

На Мишкин ден жените не бивало да шият, "за не да ядат мишките посевите с острите си зъби". Изключение правел само един от ритуалите в който, стопанката зашивала с червен вълнен конец предния и задния край на полата си или парче плат.

Домашните я питали като в по-горния ритуал какво прави, на което тя трябвало да отговори, че маже устата и очите на мишките.

Не се бъркало и брашно, нито се давало на заем, не се ползвали остри инструменти - брадви, ножици, нож, куки.

Силно е и вярването, че споменаването на думата мишка на този ден носи нещастие.

В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да не ядат мишките хляба на хората.

На други места пък, ако имало много мишки в селото, правили „Мишкина сватба” . В нея ритуално две жени (единствени с две еднакви имена в селото), улавяли мъжка и женска мишка, накичвали ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница, която хвърляли в река или някъде далеч извън селото.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кърджали избира: Какви са нагласите на избирателите
Дата: 27/10, 16:29

Сметосъбиращ камион пропадна в изкоп на ВиК в Перник
Дата: 27/10, 16:19

Каква е избирателната активност към 15.00 ч.
Дата: 27/10, 16:08

Илков: Проверени са всички списъци със сочени за купувачи на гласове
Дата: 27/10, 16:00

Кръстю Лафазанов: Изкуството трябва да събужда чувствата
Дата: 27/10, 15:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия