България бори градушките с нови уреди


Дата: 24/10, 12:17

Пиксабей

Предвиждаме да внедрим наземни генератори със сребърен йодид по време на активната противоградова защита. В две зони на територията на страната, където не е позволено да се използват ракети и самолетен способ, ще изградим мрежа от генератори.

Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща с Клод Берте, директор на Националната асоциация за изследване и борба с атмосферните бедствия (АНЕЛФА) във Франция и специалиста в тази област проф. Хосе Луис Санчес от Университета в Леон, Испания. На срещата присъстваха и представители на държавни институции, научни и браншови организации в сектор земеделие, съобщиха от ведомството. Той коментира още, че затова сега проучваме опита и на останалите страни, за да може по най-ефективния начин да въведем този защитен метод.

По време на срещата Клод Берте и проф. Луис Санчес представиха френския и испанския опит в борбата с градушките чрез използването на генераторите. Те подчертаха, че този метод, одобрен от Световната метеорологична организация, се използва успешно във Франция и Испания в зони, където въздушното пространство е ограничено, което прави традиционните ракетни и самолетни методи неприложими. При прилагането му се наблюдава до 40% намаляване на енергията на градушката, която е пряко свързана с пораженията върху земеделската продукция. Освен това, методът е по-икономичен и лесен за внедряване, тъй като не изисква високо квалифициран персонал и може да се използва в урбанизирани зони без ограничения на въздушното пространство.

Заместник-министър Капитанов информира, че в МЗХ е сформирана работна група, която работи в тясно сътрудничество с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, ангажирани с борбата срещу градушките. Експертите отчитат настъпилите климатични промени и зачестилите екстремни природни явления.

Той съобщи също, че се предвижда изграждането на нови полигони и ракетни площадки в областите, които понастоящем не са защитени чрез ракетния метод. „Планираме изграждането на 25 нови ракетни площадки, които ще разширят обхвата на съществуващите командни пунктове. Освен това, ще създадем и нова защитавана зона с 28 ракетни площадки“, обясни Капитанов. Заместник-министърът благодари на директора и експертите от АНЕЛФА за споделения опит и добри практики, като изрази надежда и за напред тясното сътрудничество в областта на противоградовата защита ще продължи.

В рамките на визитата си у нас Клод Берте и проф. Санчес ще посетят командни пунктове и ракетни площадки от системата на ИАБГ.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хигиенистка от София: Поне 2 хиляди лева трябва да е минималната заплата
Дата: 24/10, 14:27

Затворен е един от първите "Макдоналдс" в България
Дата: 24/10, 14:25

"Ученическо и столово хранене" във Варна отговори на обвиненията за несъответствия в менютата и енергийните стойности на храната в детските градини
Дата: 24/10, 14:21

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 24/10, 14:20

Жена с ножица „освободи“ дърветата на Бургас
Дата: 24/10, 14:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия