Косьо Стойчев: Населението се топи и няма кой да работи, има два варианта това да се промени, ето какви са те


Дата: 23/10, 15:17

Кадър: Нова нюз

Редактор: Евгения Адриянова

Както "Петел" по-рано съобщи населението на България е намаляло с около 2,5 милиона души от началото на 90-те години. Това предизвика редица дискусии, в които се включват политици и специалисти, да търсят решение на демографската криза.

"Това е най-сложната система за управление, която е изпаднала в състояние, което не се подчинява на почти никакви мерки. А каквито и мерки да се вземат те ще дадат резултат след няколко години. Трябва да се приготвим за най-сериозния ни демографски преход, който българската нация ще изпита през следващите 10-15 години, докато се стабилизира на друго структурно състояние. Светът, в който живеем стана изключително сложен. През последните четири-пет години наблюдаваме нарастващ международен риск във всяка посока и дори в момента заради демографските ни проблеми ние не можем да се възползваме от релокацията на редица индустрии и опитите на ЕК да преструктурира самата вътрешна реиндустрилизационна политика. Ние сме с пълна заетост на икономическата структура. Въпреки демографската криза имаме изключително ниски нива на безработица, реално сме с напълно зает потенциал за развитие на редица сектори в икономиката. Така сме блокирани двуяко, от една страна не можем да привлечем инвестиции заради липсата на квалифицирана и свободна работна ръка, от друга страна не сме още привлекателен център за висококвалифицирани специалисти. Можем да се преборим с два варианта. Единият вариант е да настъпи някакво чудо и вътрешната раждаемост в страната силно да нарасне, което е малко вероятно. Дори и да се предприемат спекулативни мерки с раздаване на кубчета пари. Вторият вариант е създаването на система от типа "зелена карта", която да отвори вратите на Република България за население, което би желало да живее на нашата територия.", каза в ефира на Нова нюз Доцентът по регионална и политическа география Косьо Стойчев.

"Икономическото развитие е базата на всяко друго развитие и очевидно ние трудно ще постигаме желаната производителност в икономиката в следващите години заради проблеми с човешките ресурси. От друга страна все повече ще се натоварват социалните системи и ще имат нужда от повече пари, заради застаряванетона населението. Не бих казала, че държавата не е предприемала мерки, но ефектът в демографската политика идва след години", коментира още бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общинските съветници подкрепиха 12 варненци с еднократна помощ
Дата: 23/10, 17:21

Зам.-кметът на културата: Министерството взима мерки да оптимизира системата, за да няма други опции за щети
Дата: 23/10, 17:21

Внасят обвинение срещу пияния шофьор, возил невръстното си дете в колата
Дата: 23/10, 17:08

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 23/10, 17:00

Атентат в централата на Турската авиационна индустрия, има загинали и ранени
Дата: 23/10, 16:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия