"Вашингтон таймс": България е най-корумпираната страна в Европа, банки са свързани с пране на пари, трябва да я прочистим


Дата: 25/10, 13:02

Кадър Уикипедия

"Нека насърчаваме върховенството на закона, да направим Америка отново силна

Политическите лидери трябва да изчистят корупцията в Източна Европа", така е озаглавена статия във "Вашингтон таймс" от американския политик от Републиканската партия Грешам Барет.

Цялата статия касае България като "най-корумпираната страна в Европа".

"Докато се противопоставяме на чужди държави, които мамят, трябва да изкореним корупцията в чужбина, ако искаме да привлечем повече преки чуждестранни инвестиции и да създадем десетки хиляди американски работни места.", посочва той.

Авторът назовава две банки като свързани с корупция и пране на пари и определя едната като "водещ пример за тази дълбоко вкоренена корупция в България". 

"Като специален съветник и началник на кабинета на изпълнителния директор на Световната продоволствена програма станах свидетел на пагубното въздействие на корупцията върху чужди държави от първа ръка.

Години наред Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International посочва България като най-корумпираната страна в Европа и винаги е била на радара ми, когато бях в Конгреса.

През последните години България се съгласи да закупи произведени в САЩ изтребители F-16 на стойност 1,3 милиарда долара, за да подпомогне хиляди добре платени американски производствени работни места в бившия ми Конгресен окръг и родния ми щат.

Справянето с корупцията и насърчаването на върховенството на закона също е изключително важно, когато става въпрос за изхранването на милиони хора. Европейската служба за борба с измамите разследва измама с хранителна помощ, включваща изчезването на близо 30 милиона долара от европейска програма за хранителна помощ за изхранване на нуждаещите се в Румъния.

Според разследващи журналисти измамата води до мажоритарните акционери на голяма българска банка. 

Като бивш конгресмен, който е служил в комисиите по финансови услуги и външни работи, знам, че върховенството на закона и силната финансова система вървят ръка за ръка. Групата за финансови действия, която работи за борба с финансирането на тероризма и прането на пари, добави България към своя „сив списък“ в края на 2023 г., което означава, че банковият сектор на нацията е изправен пред сериозен контрол и затруднява правенето на бизнес.

Цялата статия четете в https://www.washingtontimes.com/news/2024/oct/24/lets-promote-rule-law-make-america-strong/


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Великобритания забранява вейповете за еднократна употреба през 2025 г.
Дата: 25/10, 15:09

Библейско е: Потоп в пустинята Сахара, образуваха се езера
Дата: 25/10, 15:06

Важна новина за българите с тежки белодробни болести
Дата: 25/10, 15:02

Все повече хора в трудоспособна възраст умират преди пенсия
Дата: 25/10, 14:521 Коментар

България с най-много фалирали фирми в ЕС
Дата: 25/10, 14:502 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия