"Хамас" заяви, че няма да се разпадне след убийството на лидера ѝ Яхия Синуар


Дата: 18/10, 18:17

стоп кадър: Нова тв

"Хамас" заяви, че няма да се разпадне след убийството на лидера ѝ Яхия Синуар. Според Съединените щати ликвидирането на Синуар е възможност за постигане на мир в региона, предаде БНР.

"Израел изглежда смята, че убийството на наши водачи означава край на движението ни и на борбата на палестинския народ", но "Хамас" е движение, ръководено от хора, които се стремят към свобода и достойнство, а това не може да бъде унищожено", заяви Басем Наим, член на политическото бюро на "Хамас".

Вторият човек в групировката - Халил ал-Хая заяви от своя страна, че израелските заложници няма да бъдат освободени докато войната в Газа не бъде прекратена и израелската армия се изтегли напълно от анклава.

Според палестинци, живеещи в ивицата Газа убийството на Синуар няма да промени нищо в положението им, нито ще доведе до изход от войната в анклава. 

Роднини на заложници, държани от Хамас в ивицата Газа, определиха момента като вододелен за връщането на близките им живи. Те отново настояха за сключване на споразумение.

Иранският външен министър Абас Арагчи заяви, че смъртта на Синуар ще е източник на вдъхновение за бойците на съпротивата в региона, а каузата за освобождение на палестинците е по-жива от всякога.

Вашингтон обяви, че подновява опитите за постигане на примирие. Говорителят на Белия дом Матю Милър.

"Основната пречка пред прекратяването на огъня и връщането на заложниците беше Синуар. Той отказваше да преговаря многократно. Сега тази пречка е премахната."

Американският президент Джо Байдън заяви, че смъртта на Синуар предоставя възможност, позицията му беше споделена и от германския канцлер Олаф Шолц. А американският министър на отбраната Лойд Остин призова Израел, "Хамас" и "Хизбула" да се възползват от тази възможност за промяна.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



„Любимец“ от „Игри на волята“ потъна в Блатото. Зрителите съзряха нещо нередно
Дата: 18/10, 21:14

"Фармацевтите" към сценаристите на "Бягство към победата": Пийте ги тия хапчета, бе хора
Дата: 18/10, 21:12

„Галъп”: Над половин милион българи признават, че биха гласували срещу заплащане или по принуда
Дата: 18/10, 21:111 Коментар

Учителите настояват трудът им да се зачита за II категория
Дата: 18/10, 21:011 Коментар

Кампания "OCTOBER ROSE" в Център по Образна Диагностика д-р Христо Куцаров
Дата: 18/10, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия