Финансови експрети прогнозират: Спад на инфлацията и ръст на безработицата


Дата: 21/10, 10:49

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Според доклада "Фич" единствената спънка на България пред еврото е инфлацията. Но това не е новина. Съдържанието му е същото като и предишния. Нищо ново няма в него. Най-рано 2026 година можем д асе присъединим към еврозоната, като от "Фич" очакват в края на 2025 година да покрием инфлационния критерии. 

Това коментира пред Нова нюз Георги Вулджев.

Този доклад отразява това, което се случва у нас, макар че не са взети няколко неща предвид. То не е само инфлационната цел, че не е постигната. Заради това, което се случва в Европа, в Германия от гледна точка на производителност, разпада на индустрията - това поставя въпроса какво се случва догодина. Това, което се очертава е минимален растеж, задълбочаване на проблема с безработицата и с темповете на развитие, което изначава, че инфлацията в Европа ще остане много ниска и ще се пренесе и у нас. Но за България е важно да стопи разликата с другите държави в това отношение, а ние нямаме антиинфлационна политика, коментира Любомир Дацов.

 

В доклада е написано, че ниската производителност на труда, демографските проблеми в страната, липсата на ясна средносрочна фискална стратегия - всички тези фактори спъват икономическия растеж на България. Освен това "Фич" свалиха прогнозата за ръст на БВП у нас на 2%. Това се случи и в много други държави, но все пак е нещо, което никак не е положително, посочи Вулджев. 

Според мен все пак растежа ни няма да падне на 2%, но това е заради доброто потребление у нас, контрира Дацов.

За следващата година очаквам много ниска инфлация от порядъка на 1,8%, а в края на годината дори 1,6%. Очаквам до края на годината още няколко предприятия у нас да затворят, а през следващата година безработицата да расте. Това са няколко лоши новини. Безработицата няма да нарастне супер много, но ще даде отражение и ще се отрази на натиска на заплатите. Смятам, че ръстът на заплатите идната година ще спадне почти двойно спрямо тази година или поне такава е прогнозата, коментира още той.

 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Американска военна корпорация с поръчка за България плаща почти 1 милиард долара заради корупционни обвинения в САЩ
Дата: 21/10, 12:25

Назначен е нов зам.-министър на правосъдието
Дата: 21/10, 12:19

Първи думи на Ники Киров като треньор на Спартак
Дата: 21/10, 12:09

На изборите 2 в 1 във Варна на 27 октомври: По четири кутии и две машини в СИК
Дата: 21/10, 12:05

Юлия Навалная се прицели в президентския пост в Русия
Дата: 21/10, 12:011 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия